PSD vrea lege care să pedepsească dur calomnia. Temerile privind inițiativa

Doi dintre cei mai cunoscuți membri ai Partidului Social Democrat și-au exprimat în ultimul timp dorința de reintroducere a legii împotriva insultelor și calomniei, lucru care stârnește îngrijorări.

Deși aceste două fapte au fost decriminalizate în urmă cu aproximativ 13 ani, Eugen Nicolicea și Codrin Ștefănescu consideră că o astfel de măsură drastică ar rezolva problema pătării imaginilor politicienilor. Cei doi au fost ținta criticilor opiniei publice în nenumărate rânduri, fiind acuzați chiar de susținerea corupției.

”Aţi văzut o mie de cazuri în care poliţişti, judecători, procurori, ca să nu zic şi demnitari, sunt înjuraţi, insultaţi pe motiv că nu are nimeni ce le face şi evident că trebuie reformulat”, a declarat şi deputatul de Călărași Eugen Nicolicea.

Pedepsele pe care le-ar putea primi cei care critică persoanele publice ar putea fi chiar și prin timp petrecut în spatele gratiilor. O practică asemănătoare este și în Albania, unde defăimarea autorităților, a funcționarilor publici sau a reprezentanților străini poate fi sancționată și cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Îngrijorarea cea mai mare vine atunci când ne gândim la presă. Sancționarea jurnaliștilor pentru exprimările considerate a fi jigniri ar putea încălca, foarte ușor, dreptul la libertatea presei. Asta cu atât mai mult cu cât nu este stabilit exact ce înseamnă defăimarea unei persoane care ocupă o funcție publică sau este foarte cunoscut publicului. De altfel, CEDO recomandă evitarea privării de libertate a jurnaliștilor, întrucât pot apărea îngrijorări de cenzură.

Amintim faptul că, la momentul actual, 169 de jurnaliști se află în spatele gratiilor în toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *