Deși a lipsit din viața publică în ultimul timp, Ion Iliescu dă interviuri pentru presa de stat din Rusia

Deși Ion Iliescu nu a mai fost prezent în viața publică din România în ultimii ani – cel mai probabil din motive personale -, fostul șef de stat a oferit recent un interviu agenției guvernamentale de presă din Rusia.

Articolul conține câteva întrebări, majoritatea făcând referire la Revoluția din decembrie 1989 – din care Iliescu ”a făcut parte” -, dar și la relația actuală dintre România și Rusia. Materialul publicat de TASS începe prin a aduce aminte marcarea a trei decenii de la dărâmarea regimului ceaușist.

”În așteptarea aniversării, în țară a izbucnit o polemică de lungă durată despre ce s-a întâmplat atunci în țară – revoluția poporului sau lovitura de stat? Primul președinte al noii Românii, Ion Iliescu, și-a împărtășit gândurile despre acele evenimente, despre dezvoltarea ulterioară a României, despre relațiile ruso-române cu un corespondent TASS”, se arată în primul paragraf al materialului.

Fostul șef de stat are parte de cuvinte mari din partea lui Nikolai Morozov. Jurnalistul ține să sublinieze încă de la începutul articolului că ”numele său este asociat cu democratizarea vieții politice și publice din țară”, dar și că acesta ”nu acordă un interviu. Pentru corespondentul TASS, Iliescu a făcut o excepție”.

Una dintre întrebările care i-au fost adresate lui Ion Iliescu se referă la situația curentă a relației dintre Rusia și România. Președintele de onoare al PSD a afirmat că legăturile bilaterale actuale nu pot fi considerate normale, dar că țara noastră nu ar trebui să se blocheze în ”aminitirile neplăcute” și să normalizeze relațiile, din mai multe motive. Iliescu amintește de tezaurul de la Moscova, precum și de interesele pe care România le are în țările învecinate.

Totuși, poate cea mai importantă parte a interviului se referă la evenimentele din decembrie 1989, precum și la procesul deschis recent pe numele fostului președinte. Întrebat despre acuzațiile de crime împotriva umanității, Iliescu afirmă că acestea sunt o armă bună împotiva liderilor de stânga, dar și a ”celor ce apără statul în cazul protestelor care amenință siguranța publică”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *