SCANDALOS: Sputnik.md insistă că GAZELE NU au nici cea mai mică legătură cu DECESUL protestatarului! EXCLUSIV

După confirmarea dramaticei știri referitoare la moartea unui bărbat (68 ani) spitalizat după ce a fost gazat și rănit pe 10 august, în urma reprimării extrem de violente a manifestației din Piața Victoriei, Sputnik.md – mai exact: una dintre cele mai toxice platforme de dezinformare ale Kremlinului – insistă obsesiv, cu o nerușinare de-a dreptul strigătoare la cer, că vinovații pentru acest deces sunt chiar organizatorii mitingului, cărora li s-ar adăuga…”căldura mare”!

În schimb, propagandiștii lui Vladimir Putin – primii rostogolitori în online al mincinosului scenariu privitor la o așa-zisă tentativă violentă de lovitură de stat, balivernă servită din plin și de coaliția PSD-ALDE – depun eforturi însumate pentru a spăla, din punct de vedere ”mediatic”, orice urmă de responsabilitate, cât de mică, de pe obrazul Jandarmeriei Române, pe care o aplaudă pentru maniera promptă și eficientă în care ar fi stopat (?!) lovitura de stat.

O ”icoană” Sputnik

Iată ce susține propagandistul Dragoș Dumitriu, fost deputat PRM și PC, în ”articolul” intitulat ”Moartea protestatarului – reacții oficiale care dau totul peste cap”cu mențiunea că reacțiile prezentate drept ”oficiale” sunt preluate, în marea lor parte, de pe site-ul DCNews, controlat de Bogdan Chirieac, una dintre vechile ”icoane” ale Sputnik.md.

Vinovații: căldura și organizatorii?!

”Cu siguranță, chiar dacă nu i-a cauzat direct moartea, contextul manifestației din 10 august i-a agravat starea lui Ilie Gâzea. Violență, tensiune la cote maxime, oboseală și efort, căldură mare — la care se adaugă și gazele iritante, iată un complex de solicitări extreme, care puteau fi fatale unui cardiac. Apare întrebarea — oare cineva dintre cei care au organizat / promovat / incitat la acest protest s-a gândit să prevină persoanele care au diverse afecțiuni să nu participe la o asemenea manifestație? Mai ales că tensiunea creată se știa că era la cote ridicate, condițiile meteo — căldură sufocantă — dar și aglomerația cu toate probleme ei (oboseală, lipsa apei, a WC-urilor, a pobilității de a se așeza etc) toate aste erau cu totul contraindicate unui suferind cronic.

”E ușor să dai vina pe gaze”?!

Sigur, e ușor să dai vina pe ‹gaze›, dar un minim de bun simț și remușcare ar duce la concluzia că autorizarea și asumarea organizării unui miting sunt absolut necesare. Ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul NU ar fi trimis ambulanțele? Că doar era un miting neautorizat, iar însuși Guvernul nu era recunoscut de către manifestanți. Deci, ce se întâmpla dacă Guvernul le răspundea manifestanților cu aceeași monedă? Oricum, moartea lui Ilie Gâzea ar trebui să fie o lecție pentru Primăria Capitalei, care ar trebui să NU mai permită desfășurarea de manifestații neautorizate și fără o organizare clară, dovedită. Update: evident, în această seară se va organiza o nouă manifestare pentru ‹comemorarea lui Ilie Gâzea›”, debitează Dumitriu.