După uciderea unui jurnalist, cetațenii Slovaciei au votat un partid anti-corupție

Slovacia a ales un partid anti-corupție, în urma uciderii unui jurnalist de investigații recunoscut. Astfel, temerile de un val neo-fascist în țara est-europeană au fost risipite.

Votanții au făcut posibilă victoria de sămbătă a Partidului de centru-dreapta, Oameni Normali și Personalități Independente (ONPI), care milita pentru politici anti-corupție. Partidul a adunat un procentaj mai mare de de 25%, conform cnn.

Această alegere încheie guvernarea Partidului de centru-stânga, Smer, condus de către prim-ministrul Peter Pellegrini. Smer a fost la putere de peste 10 ani, dar după uciderea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei lui, Martina Kusnirova, poziția sa a devenit una controversată.

Cuplul a fost ucis dupa ce Kuciak a raportat frauda și evaziunea fiscală comisă în răndul oamenilor de afaceri ce au conexiuni cu Smer. Decesele au provocat unele dintre cele mai puternice proteste anti-guvern de după perioada comunistă. Prim-ministrul de atunci, Robert Fico, a fost nevoit să demisioneze, deși partidul lui a continuat să fie la putere.

În urma rezultatelor alegerilor de sâmbătă, liderul partidului ONPI a declarat că rezultatele arată că poporul vrea să curețe  Slovacia. În urma voturilor, Smer s-a clasat pe locul doi, cu un procentaj de 18.29%.

Din fericire, partidul de extremă-dreapta nu reușește să străngă voturi. Sondajele de opinie arată că acestă formațiune politică, a cărui lider este în proces pentru instigare la ură, va fi un factor decisiv în alegerea următorului guvern al țării.

Dar partidul cunoscut drept Kotlebovci, după liderul lui Marian Kotleba, s-a clasat în coadă clasamentului, cu un procent de doar 8% din voturi. Partidul extremist își exprimă liber opiniile anti-migranți, anti-Roma, anti-UE, anti-NATO, anti-LGBTQ și anti-Israel.

Intre timp, ONPI se pregătește să intre în contact cu celelalte partide de centru-dreapta, în speranța de a forma o coaliție ce deține 90% din cele 150 de scaune ocupate în Parlament.

Omul de afaceri slovac, Marian Kocner, a fost găsit vinovat în luna martie a anului trecut pentru uciderea jurnalistului și a logodnicei lui, acuzații pe care le neagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *