Trudeau a picat în plasa unei informații false privind condamnările la moarte din Iran

Oricine poate fi credul la informații false, iar liderii mondiali nu sunt excluși. Justin Trudeau, prim-ministrul canadian, a experimentat acest lucru pe propria piele, după ce a împărtășit un raport fals despre condamnările la moarte pronunțate de Iran.

„Canada denunță decizia barbară a regimului iranian de a impune pedeapsa cu moartea pentru aproape 15.000 de protestatari”, a postat pe contul de Twitter al premierului Canadei, referindu-se la manifestația desfășurată în țara arabă după moartea lui Mahsa Amini, conform CNN.

Cu toate acestea, această informație nu este exactă. Ea se bazează pe presupuneri nefondate că protestatarii iranieni vor fi executați de stat, întrucât unii dintre ei au fost condamnați pentru infracțiuni pedepsite cu moartea.

Iată cum s-a răspândit informația falsă:

Când presupunerile sunt confundate cu realitatea

Totul a început cu o estimare făcută de un raportor al ONU privind drepturile omului în Iran. Javaid Rehman a declarat că nu mai puțin de 14.000 de persoane au fost arestate în ultimele șase săptămâni. Este vorba despre bărbați, femei și copii, apărători ai drepturilor omului, studenți și jurnaliști.

Un rol ar fi jucat o scrisoare semnată de 227 de parlamentari, care au cerut ca protestatarilor să nu li se arate „nicio clemență” prin conceptul islamic de „qisas”, care presupune justiție retributivă de tipul ochi-pentru-ochi.

Totuși, această scrisoare nu avea putere legislativă – în ciuda a ceea ce au afirmat unele instituții de presă, inclusiv ediția americană a Newsweek. Dar apelul membrilor parlamentului este o modalitate prin care statul dorește să intimideze protestatarii.

Un alt factor ar putea fi reprezentat de problema primei condamnări la moarte pentru protestele recente.

Având în vedere toate acestea, tweet-ul lui Justin Trudeau a fost exagerat și bazat pe niște presupuneri rapide. Deși riscul ca sentințele de condamnare la moarte să fie executate este încă ridicat, publicarea în grabă a unor afirmații neverificate poate descuraja lupta tinerilor iranieni și sprijinul internațional pentru aceștia.

Postarea premierului canadian a fost ștearsă la 15 ore de la publicare, însă nu înainte de a aduna șase mii de distribuiri.

1 Comentariu

  1. pardon, nu trudeau a picat in vreo plasa, ci niste fraieri din biroul lui de presa sau alti superficiali care se ocupau de domeniul asta. si l-au tras si pe trudeau in gafa lor. ca doar nu sta vreun PM sa numere fluxurile de stiri ca sa distribuie mai departe ce merita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *