Tinerii din țările autoritare folosesc VPN-uri pentru a lupta împotriva regimului
”Cei care folosesc VPN-uri sunt, de obicei, mult mai de treabă decât ceilalți”.
Asta mi-a spus un student din Hong Kong despre utilizatorii chinezi care reușesc să treacă de restricțiile Beijingului asupra internetului, cunoscute ca The Great Firewall of China.
O muzică liniștită se scurge pe fundal în timp ce mici pixeli roz se desprind dintr-un cireș și își urmează cursul programat de a imita traseul unei frunze bătute de vânt. Sub acest copac digital dintr-un server de VRChat popular în rândul oamenilor care vor să-și exerseze abilitățile de a vorbi o limbă asiatică, am dat peste un tip care arăta ca o broscuță și conducea o mașină roșie. E din Hong Kong și urăște faptul că nu mai poate ieși să protesteze după ce China a impus o lege denumită ”Legea extrădării” care, în esență, oferă Beijingului posibilitatea de a aresta disidenții și vocile pro-vestice din Hong Kong.
Fie că vorbeam despre situația Taiwanului sau despre sistemul de educație din Hong Kong, prezența și influența Chinei erau subînțelese, ca o celulă malignă. Disprețul față de China era clar, răspicat și justificat. Ce este interesant e faptul că în acel moment serverul era plin de utilizatori chinezi, mulți dintre ei preferând să stea în grupuri restrânse de prieteni și să nu vorbească cu străinii, dar există și excepții.
Unul dintre ei, un tip cu o engleză care nu trăda accentul chinez, făcea glume, iniția discuții cu oricine și am ajuns să intru în vorbă cu el. Înainte să vorbesc cu studentul din Hong Kong, îmi spusese că VRChat este foarte popular în China acum pentru că mulți influencerii fac TikTok-uri cu momente din VRChat și vorbesc despre cât de amuzantă este platforma.
Singurul impediment este reprezentat de restricțiile guvernului chinez care limitează accesul la site-urile occidentale. Soluția? VPN-urile. Statisticile referitoare la procentajul folosirii acestor servicii spune că în jur de 30% din utilizatorii chinezi de internet folosesc VPN-uri pentru a accesa conținutul blocat de Beijing. Popularitea acestor aplicații este atât de mare încât există ghiduri pentru VPN-uri special făcute pentru China.
Tinerii Gen Z din China sunt mult mai reticenți față de Occident decât generațiile anterioare
Într-un articol pentru Foreign Policy, jurnalista de origine chineză Tracy Wen Liu vorbește despre diferențele dintre generația sa și cea de astăzi din China. Tinerii de acum sunt mult mai îndoctrinați de șovinismul caracteristic regimului lui Xi Jinping și consideră China superioară țărilor occidentale.
”Această generație de tineri chinezi a fost învățată să nu aibă încredere în lumea exterioară și să fie încrezătoare în faptul că sistemul chinez este cel mai bun […] Astăzi, tinerii chinezi nu sunt interesați nici măcar de ceea ce nu pot vedea. În 2010, cu câteva zile înainte ca Google să se retragă din China din cauza presiunilor guvernamentale, oamenii au fost foarte afectați și au adunat flori în fața biroului din Beijing al companiei. Ne întoarcem la anul 2022 și nu ar fi greșit să spui că mulți membri ai generației Z din China nici măcar nu au auzit de Google, YouTube sau Facebook. Mai mult decât atât, nici nu dau dovadă de interes în a învăța despre platformele care i-au definit pe semenii lor din alte țări”, scrie Wen Liu în FP.
Articolul este o lectură interesantă care prezintă în culori foarte vii mediul în care tinerii chinezi sunt educați în acest momet și cum aceste schimbări de ideologie întăresc și mai mult naționalismul toxic promovat de Beijing. În acest context, vorbele studentului din Hong Kong sunt și mai importante, mai ales că generația tânără din China pare tot mai neinteresată de a interacționa cu Occidentul.
Cu toatea astea, chinezii cu care am reușit să vorbesc pe VRChat (și care vorbeau engleza la rândul lor) nu păreau să fie disprețuitori cu privire la țările vestice – din contră, păreau racordați la tendințele și meme-urile populare în spațiul occidental. De la războiul din Ucraina și pâna la gluma despre John Cena și faimoasa frază ”bing chilling”, tinerii chinezi de pe VRChat dădeau dovadă de deschidere.
Problema este că s-ar putea ca aceștia să fie o minoritate.
Democrație fragilă, caut VPN
O analiză a Global Web Index împreună cu echipa de la Top10VPN arată că democrațiile emergente sau cele fragile sunt cele care folosesc cel mai mult serviciile de VPN pentru a trece de restricțiile guvernamentale. Topul este deschis de Indonesia, urmată îndeaproape de India, Arabia Saudită și Malaezia. China este și ea în tabel, dar este devansată de țări precum Egipt, Columbia sau Vietnam care depășesc pragul de 30%.
De la începutul războiul din Ucraina și de când internetul din Rusia a devenit tot mai restrictiv – fie din cauza sancțiunilor, fie din cauza cenzurii – tot mai mulți ruși au început să folosească VPN-uri pentru a accesa site-urile sau conținutul blocat de Kremlin.
Analiza echipei de cercetare de la Top10VPN arată cum cererea pentru VPN-uri a crescut cu peste 1000% din 5 martie atunci când Rusia a interzis Facebook-ul. Descărcările aplicațiilor de VPN au crescut de la 12.848 pe 15 februarie, la peste 415.000 pe 7 martie.
Cenzura și restricționarea accesului la anumite servicii de internet îi forțează pe oameni să recurgă la VPN-uri pentru a ocoli blocajele impuse de guvernele autoritare și cine să conteste primii autoritatea dacă nu tinerii? Aroganța adolescentină vine la pachet cu un dispreț față de reguli și cutume, iar universalitatea acestei caracteristici nu poate fi eliminată de nici un regim, autoritar sau nu.
Articole asemănătoare
Reacția cetățenilor, mai importantă decât a presei. Mîndruță: Trebuie să iasă din povestea asta cu purtătorul de cuvânt
Ce se mai întâmplă în lumea presei: nemulțumirile sindicatelor din TVR, cazul din Caracal, dilema înregistrărilor
Aleksei Navalnîi nu regretă că s-a întors în Rusia, deși se află de un an după gratii
„Manualul de dezinformare” al serviciilor secrete sovietice, temelia propagandei ruse de astăzi
Optimism pe hârtie, pesimism în buzunare. Sputnik promovează ”creșterea economică” pompată de PSD EXCLUSIV