Doi jurnaliști cehi, agresați la un protest organizat la 33 de ani de la Revoluția de Catifea

Cel puțin doi jurnaliști au fost agresați în timpul protestelor organizate în ziua în care Republica Cehă sărbătorește 33 de ani de la Revoluția de Catifea, pe 17 noiembrie. Poliția cehă investighează incidentele.

Una dintre victime este Richard Samek, de la Televiziunea Cehă. Un participant la televiziunea antiguvernamentală și anti-publică Czech TV a strigat comentarii rasiste la adresa lucrătorului media, numindu-l „țigan nenorocit”, conform Euractiv.com.

Se presupune că agresorul este un candidat al Partidului Libertății și Democrației Directe, o formațiune politică de dreapta, populistă și eurosceptică.

„Anchetatorii criminaliști se ocupă deja de cazul acestui atac verbal asupra unui editor al Televiziunii Cehe și investighează cazul”, a anunțat poliția.

Nu este singurul incident care a avut loc în acea zi: un reporter de la publicația de știri online Aktuálně.cz, Radek Bartoníček, a fost agresat fizic sub pretextul că bloca calea unor protestatari. Și acest caz este investigat de autorități.

„În timpul demonstrației din 17 noiembrie, am făcut doar o hartă a evenimentelor în ansamblu, am luat interviuri și am filmat mulțimea din fața mea. În acele momente, unele persoane au încercat să mă determine să mă îndepărtez din fața mulțimii, deși nu împiedicam pe nimeni să se miște. Unul dintre ei mi-a doborât telefonul mobil, pe care îl foloseam pentru a filma”, a povestit jurnalistul.