Grecia neagă că ar avea vreo legătură cu spionarea unui jurnalist de investigații

Grecia neagă orice legătură cu spionarea unui jurnalist de investigații, care a descoperit că în telefonul său s-ar fi folosit un spyware, un program care permite accesarea conținutului device-ului.

Declarația guvernului elen vine după ce publicația Inside Story a dezvăluit, citând o analiză realizată de laboratul Citizen Lab, că smartphone-ul jurnalistului Thanasis Koukakis a fost infectat cu un spyware numit Predator între 12 iulie și 24 septembrie anul trecut, conform Voice of America.

Predator oferea accesul nu numai la conversațiile telefonice – pe care le înregistra -, ci și la parole, poze, contacte, printre altele. Malware-ul este dezvoltat de compania Cytrox, aflată în Macedonia de Nord.

Thanasis Koukakis este cunoscut pentru investigațiile sale despre o bancă, cereri de rambursare a cheltuielilor la ministerul migrației și contracte de apărare.

După dezvăluirile făcute de presa elenă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a afirmat că Executivul nu a avut nicio implicare în aceasă situație. În plus, a cerut ca „autoritățile competente să își facă treaba pentru a clarifica această afacere și pentru ca justiția să se facă dreptate”.

Acuzații de spionaj

Suspiciunile asupra Greciei planează în contextul în care nu este prima acuzație care i se aduce statului cu privire la supravegherea jurnaliștilor și activiștilor. În noiembrie anul trecut, o altă publicație a dezvăluit că memorandumuri interne ale serviciilor de informații despre activiști politici și și despre un jurnalist.

Și la acel moment, unul dintre membri guvernului de la acea vreme a negat că în Grecia ar exista o supraveghere de stat a jurnaliștilor.

În prezent, se așteaptă rezultatele investigației autorității elene responsabile cu securitatea și confidențialitatea comunicațiilor (ADAE).