Jurnalistul din Wuhan care refuză să păstreze tăcerea cu privire la coronavirus este dat dispărut

Li Zehua, una dintre multele persoane pentru care criza coronavirului a condus la nevoia de exprimare liberă și renaștere politică, este dat disparut, presupus reținut.

Li Zehua, jurnalist în provincia Wuhan, declară că este urmărit într-un videoclip filmat în timp ce conduce. „Sunt pe șosea și cineva, nu știu cine, securitatea statului, a început să mă urmărească. Conduc foarte repede, ajutați-mă.”, conform citatului publicat de theguardian.

Mai târziu, Li postează un live în timp ce stă în apartament și așteaptă ca agenții care l-au urmărit să-i bată la ușa pentru a-l reține. Într-un monolog, el explică de ce a ales să demisioneze de la televiziunea națională din China, CCTV, pentru a veni în Wuhan de bună voie.

Nu vreau să rămân tăcut, să-mi închid ochii și să-mi astup urechile.(…)Fac asta pentru că sper ca mai mulți oameni tineri, ca mine, să se revolte. ” Videoclipul, postat pe Weibo și apoi pe YouTube, înfățisează doi oameni in haine simple care intră în apartament, filmarea luănd sfârșit imediat după.

Odată ce numărul îmbolnăvirilor in China a scăzut, autoritățile susțin că epidemia își va atinge apogeul la sfârșitul lunii, iar orice șoc economic cauzat de încetarea activităților economice pentru aproape doua luni va fi limitat. Mișcarea propagandistă lucrează fără oprire, evidențiind munca grea depusă de personalul medical și eficiența deciziilor luate de Parlament.

Dar pentru mulți, în special tineri ca Li, răul a fost făcut. Un număr de oameni nu numai că își exprimă nemulțumirea legată de Parlament, condus de către Partidul Comunist, dar și dorința de schimbare, precum liberă exprimare. Unii o numesc renaștere politica, un termen provocator într-o țară în care orice semn de disidență este oprit.

În China, peste 2.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza virusului COVID-19, iar peste 80.000 de oameni sunt infectați. Toți locuitorii au fost afectați de virus, în special cei din Wuhan, care se luptă pentru a-și salva familia în ciuda spitalelor arhipline, a birocrației fără sfârșit și a proviziilor insuficiente. Furia îndreptată autorităților devine tot mai mare odată cu declarațiile familiilor disperate, a personalului medical din Wuhan, a acuzațiilor de corupție în cadrul campaniilor de caritate conduse de stat și a filmulețelor care ilustrează cetățeni abuzați de către autorități  în numele prevenției împotriva epidemiei.

Presa de știri Caixin a raportat săptămâna trecută că autoritățile au ordonat distrugerea de probe colectate de la persoane infectate in decembrie, astfel pierzându-se informații valoroase cu privire la virus. De asemenea, oficialii comisiei de sănătate a obligat oamenii de știintă să înceteze cercetările, iar instituțiile de sănătate să nu divulge informații.

Phillip Wu, de 25 de ani și scriitor independent din Beijing, a declarat că această epidemie a expus corupția, cenzura, birocrația și controlul informațional din China.

Pentru mulți, moartea doctorului care a încercat să-și avertizeze colegii în legătură cu virusul Covid-19 și erou național, Li Wenliang, a constituit un punct de cotitură, ei fiind pregătiți să iasă în stradă pentru a protesta. Unul dintre ultimele lui comentarii, „o societate sanătoasă trebuie să aibă mai mult de o voce„, a devenit un motto pentru cei care luptă împotriva cenzurii.

Utilizatorii de Internet găsesc noi moduri de a evita cenzura, ei utilizează rețele virtuale private sau accesează platforme criptate precum Telegram și Signal pentru a posta opinii, poze sau videoclipuri care pe platforme precum WeChat ar fi interzise.

Conștient de aceste fisuri, ministrul de securitate publica, Zhao Kezhi, a susținut săptămâna trecută că țara trebuie să prioritizeze securitatea politică în timpul epidemiei și să se păzească de activități destructive inițiate de forțe ostile din țară și din afara ei.

Oficialii au pornit o campanie propagandistă care spune povești emoționale despre sacrificiul medicilor care luptă impotriva virusului și cer donații pentru combaterea lui. Efortul nu a avut niciun rezultat, campania a incetat cănd utilizatorii de Internet au respins cele două mascote create de Liga Comunistă a Tinerilor.

Încă doi jurnaliști au dispărut, iar furia crescândă a cetățenilor va fi mult mai mare cănd repercursiunile crizei economice se vor manifesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *