„Câte bordeie, atâtea obiceie“. Evenimentul anului în România, perspective diferite în presa străină
Ultimul rege al României, Regele Mihai, s-a stins din viață marți, 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția. Momentul a fost marcat prin o serie de evenimente inedite în țara noastră, iar zeci de mii de români l-au condus pe ultimul drum pe ultimul rege al României, în București.
Însă, pe principiul ”Câte bordeie, atâtea obiceie”, evenimentul a fost relatat diferit, nu numai în presa din România, cât și în presa din străinătate, și făcând o trecere în revistă a principalelor canale străine de difuzarea a informațiilor, vă propunem să faceți o idee despre modul diferit de percepție al jurnaliștilor, pornind de la un singur eveniment:
„România îi spune rămas-bun monarhului”, scria BBC News, într-un articol în care relatează că la funeraliile din Capitală au participat peste 20.000 de oameni.
„În cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial, Regele Mihai a fost o figură importantă, dezaprobat de dictatorul fascist Antonescu, în cei patru ani de alianță cu Hitler. Chiar și așa, la 22 de ani, a luat parte la lovitura de stat și a cerut arestarea lui Antonescu, în 23 august 1944. Pentru români, a fost o personalitate importantă în perioade foarte dificile din istoria lor”.
„România organizează funeralii de stat pentru fostul Rege”, titra Radio Europa Liberă, într-un articol în care puncta că de la slujba ținută de Patriarhul Daniel la Patriarhie nu au lipsit președintele Klaus Iohannis, prințul Charles al Marii Britanii, regele Carlos și regina Sofia ai Spaniei, regele Karl al XVI-l Gustaf și regina Silvia ai Suediei.
Despre omagiile aduse Regelui Mihai scrie şi publicaţia franceză Paris Match. „Mii de români de toate vârstele s-au perindat cu flori şi lumânări la Palatul Regal din Bucureşti. Au stat ore întregi la rând pentru a se putea înclina în faţa sicriului”, scrie revista franceză.
Iar ziarul Christian Science Monitor scrie că „moartea ultimului suveran al românilor s-a întâmplat într-o perioadă în care ţara trece prin tulburări politice şi că nu puţini – fac comparaţia între actuala clasă politică şi regele Mihai.”
„Văr al reginei Elizabeta al Marii Britanii, Mihai a fost obligat să abdice după ce comuniștii au preluat controlul asupra României, astfel că zeci de ani a trăit în exil în Occident”, mai scrie Radio Free Europe.
Și publicația Time a scris despre funeraliile Regelui Mihai, subliniind că au participat și figuri regale din afara Europei, precum prințesa Muna al-Hussein, mama Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei.
„Preoții au aprins tămâie în mica Catedrală în care Mihai a fost încoronat a doua oară, în 6 septembrie 1940. Mihai, strănepotul Reginei Victoria, a devenit rege la vârsta de cinci ani, după ce tatăl său Carol al II-lea a abdicat, pentru a fi alături de amanta sa”, scrie publicația.
The Time citează o participană la funeralii, Georgeta Anastasiu, care a afirmat că „Regele a fost demonizat de comuniști, dar în cele din urmă oamenii au descoperit adevărul despre el”.
Tabloidul britanic Daily Mail a tratat în amănunt evenimentul: „Prințul Charles se alătură fețeleor regale europene la funeraliile de stat organizate pentru Regele Mihai I, în timp ce zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în semn de comemorare a monarhului care a alungat naziștii, doar ca să fie forțat de comuniști să abdice.”
„Pentru mulți, este dureros să își amintească de trenul pe care comuniștii i-au obligat pe Regele Mihai și pe mama sa, Regina Elena, să îl ia de la București în Elveția, după ce a fost obligat să abdice. Deși România este republică de 70 de ani, monarhia încă atrage cetățenii, iar Regele Mihai a fost perceput ca simbol de modestie și moralitate.”
„Regele Mihai a întruchipat destinul tragic și zbuciumul politic prin care a trecut țara în secolul al XX-lea”, mai scrie publicația Daily Mail.
Nici New York Times, The Guardian sau Liberation nu au ignorat acest eveniment important din istoria României, scriind despre numărul mare de români care au ieșit pe străzile din București.
„Cetățenii i-au adus un ultim tribut monarhului, adunându-se în Piața Revoluției cu flori și candele. Drept simbol, mulțimea a întors spatele balconului de la care dictatorul Nicolae Ceaușescu a ținut ultimul discurs în decembrie 1989. Regele Mihai a fost forțat să abdice tocmai de comuniști (…). De la anunțul decesului, tributurile aduse s-au multiplicat, ilustrând că acesta a fost foarte respectat, în comparație cu clasa politică din prezent”, scria publicația franceza.
Totodată, presa spaniolă scria despre „Regina Sofia care, cu tristețe, este consolată de regele Juan Carlos, la înmormântarea Regelui Mihai.”
„Deși alte republici îi privesc cu dispreț sau cu indiferență pe cei care cândva le-au fost regi în trecut, Regele Mihai este considerat de români o figură prestigioasă, demnă de respect. Astfel, moartea sa i-a îndurerat pe mulți dintre cetățeni, care și-au luat rămas-bun la funeraliile organizate sâmbătă (…). Primele figuri regale europene care i-au adus un ultim omagiu au fost Regele Juan Carlos și Regina Sofia. Regina a părut foarte afectată, mai ales că Regele Mihai era vărul său apropiat, cu care a avut o relație apropiată încă din copilărie”, scrie Bekia.es.
Astfel, așa cum putem observa, din relatările diferite existente în presa din străinătate, o anumită tendință marcată fie de principalele probleme interne cu care se confruntă un anumit stat (”acesta a fost respectat, în comparație cu clasa politică din prezent”) fie de semnificația istorică a momentului (”Pentru români, a fost o personalitate importantă în perioade foarte dificile din istoria lor”).
Articole asemănătoare
Aleksei Navalnîi riscă să petreacă alți 15 ani în închisoare
„Estonia Exit” – o nouă campanie anti-UE plină de dezinformări
Florentin Pandele surprinde din nou. De la urcatul pe mese a ajuns să își înființeze propriul post TV
Facebook a eliminat patru campanii de dezinformare, provenite din Iran și Rusia
Cenzura poate exista și acolo unde cortina democrației n-a fost încă trasă