Fața neagră a tehnologiei: Un nou joc tip ”Balena albastră” stârnește îngrijorări

După fenomenul ”Balena Albastră”, care a marcat anul 2017 și a stârnit ample îngrijorări în mediul online, un nou joc periculos ia amploare.

Astfel, încă un argument suficient de puternic pentru a manipula masele și a crea panică printre adulți, ”Tide Pod Challenge” este cel mai recent joc care a devenit popular printre adolescenți.

Mai exact, în cadrul acestui  joc, tinerii se provoacă între ei să mănânce capsule de detergent, citează Independent.md. Astfel, fără să conştientizeze că acest lucru le poate pune viaţa în pericol, tinerii se filmează în timp ce mănâncă renumitele ‘pernuţe’ cu detergent lichid, se filmează în timp ce fac acest lucru şi apoi încarcă imaginile pe internet, respectiv YouTube sau Facebook.

Zeci de astfel de videoclipuri au fost postate pe internet, iar în scurt timp, provocarea a fost preluată în întreaga lume.

Medicii şi specialiştii atrag atenţia tinerilor şi precizează că ingerarea detergentului este extrem de periculoasă şi în unele cazuri, în funcţie de cantitatea ingerată, poate fi fatală.

Pot cauza arsuri la nivelul gurii, buzelor, traheei şi esofagului. Membrana capsulelor, atunci când se dizvolvă, poate cauza probleme ale sistemului nervos central”, a declarat Frank LoVecchio, toxicolog.

Manipularea care ucide oameni

Pe lângă gravitatea faptului în sine, acest nou joc este încă un semnal de alarmă cu privire la o puternică manipulare a maselor, prin intermediul rețelelor de socializare.

Să fie recentele isterii din mediul online (vezi cazul ”Balena Albastră și recentul joc amintit mai sus) cea mai nouă verigă dintr-un lanţ lung al manipulării oamenilor prin intermediul unor mecanisme psihologice ce combină instabilitatea emoţională, nevoia de adrenalină şi dorinţa de a ieşi în evidenţă? Conturează rețelele de socializare un spațiu prielnic pentru a provoca sinucideri umane în lanț?