Rusia expulzează trei diplomați europeni. Gestul, considerat a fi o tentativă de umilire a reprezentantului UE pentru afaceri exeterne

În timpul întâlnirii lui Josep Borrell, reprezentantul Uniunii Europene în Afaceri Externe, și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Kremlinului, ”pe surse” apărea în presa rusă că trei diplomați vor fi expulzați.

Ulterior, gestul – considerat a fi o tentativă a Rusiei de umilire a oficialului UE – a fost justificat de Lavrov prin participarea celor trei la protestele de susținere a lui Aleksei Navalnîi, de pe 23 ianuarie, conform BBC.

Ambasadorul Suedieiși atașatul de afaceri al Poloniei sunt acuzați că au participat la protestele din Sankt Petersburg, iar reprezentantul ambasadei Germaniei că a luat parte la manifestațiile din Moscova. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez a negat că diplomatul Suediei ar fi participat la orice demonstrație.

“S-a subliniat că astfel de acțiuni din partea lor sunt inacceptabile și nu corespund statutului lor diplomatic. Diplomații care participă la acțiuni ilegale au fost declarați «persona non grata» în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961. Li s-a ordonat să părăsească teritoriul Federației Ruse în viitorul apropiat. Partea rusă se așteaptă ca în viitor misiunile diplomatice ale Regatului Suediei, Republicii Polone și Republicii Federale Germania și personalul acestora să respecte strict normele dreptului internațional”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe rus.

În răspuns la acuzațiile formulate de Rusia, Germania susține că expulzarea oficialului nu este „în niciun fel justificată” și a spus că nu va „rămâne fără răspuns” dacă Rusia nu va reconsidera. Un răspuns similar a dat și Suedia, care a clasificat drept „nefondată” afirmația conform căreia diplomatul său a luat parte la manifestația din 23 ianuarie și și-a rezervat dreptul de a oferi un răspuns adecvat.

Pe de altă parte, Polonia a fost ceva mai tranșantă, declarând că expulzarea ar putea duce la „aprofundarea în continuare a crizei în relațiile bilaterale”.

Vorbind în numele Uniunii Europene, Josep Borrell a declarat că „a condamnat cu tărie această decizie și a respins acuzațiile potrivit cărora au desfășurat activități incompatibile cu statutul lor de diplomați străini”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *