Borell, de Ziua Mondială a Libertății Presei: „Forțele ruse vizează jurnaliști pentru a împiedica lumea să audă adevărul”

De Ziua Mondială a Libertății Presei, celebrată anual pe 3 mari, șeful diplomației europene a amintit de eforturile pe care jurnaliștii le fac pentru a informa publicul – mai ales în contextul războiului din Ucraina. Josep Borell susține că forțele ruse se tem că reprezentanții media vor dezvălui ororile ”operațiunii militare speciale”, jurnaliștii devenind o țintă a militarilor detașați în Ucraina.

Vorbind în numele Uniunii Europene, Borell a afirmat„jurnaliști curajoși, echipe de filmat, reporteri, fotografi și bloggeri își riscă viața pentru a ne ține informați despre agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”. Raportând adevărul, a mai spus acesta, jurnaliștii ajută la contracararea dezinformărilor lansate de Moscova.

Mai mult, Înaltul Reprezentant al UE a solicitat Rusiei să înceteze atacurile asupra jurnaliștilor, care sunt vizați de forțele ruse „pentru a împiedica lumea să audă adevărul”. Oficial, UE susține că cel puțin zece jurnaliști au fost uciși în conflictul din Ucraina, numărul răniților fiind mult mai mare.

„Siguranța jurnaliștilor este o prioritate a UE. UE oferă sprijin de urgență instituțiilor media și jurnaliștilor care acoperă războiul din Ucraina, inclusiv sprijin psihologic, căști și alte echipamente de protecție, precum și finanțare pentru acoperirea salariilor”, se arată în comunicat.

Situația jurnaliștilor independenți din Rusia și Belarus nu a fost nici ea trecută cu vederea de Josep Borell, care susține că deși aceștia riscă pedepse dure din partea statului, continuă să raporteze imparțial despre ceea ce se întâmplă în țara vecină. Șeful diplomației europene subliniază că aceleași eforturi sunt făcute în întreaga lume de către lucrătorii media care „continuă să dezvăluie nedreptățile din propriile țări și contribuie la construirea unui viitor mai bun”.

„Uniunea Europeană este alături de ei. Presa liberă permite o societate mai democratică, mai puternică și incluzivă și este esențială în protecția și promovarea drepturilor omului. Vom continua să luptăm pentru libertatea presei și să nu ne retragem”, concluzionează Josep Borell.