Internetul din teritoriile ucrainene ocupate este redirecționat prin operatori ruși

Rusia a tăiat serviciul de internet din Herson și a deconectat regiunea ocupată de la rețeaua ucraineană. Internetul este acum redirecționat prin serviciile rusești Rostelecom și Miranda. Autoritățile de la Kiev afirmă că, imediat după ce conexiunea a restabilită, Rusia a început să-și transmită propaganda și a spus populației că internetul a fost oprit de către guvernul ucrainean.

NetBlocks, care monitorizează starea rețelei globale de internet, a confirmat că providerul ucrainean a fost eliminiat, iar conexiunea de internet din Herson este asigurată de serviciile rusești.

Serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor din Ucraina (SSSCIP) a declarat că întreruperea a fost cauzată de rupturi ale liniilor de fibră optică și de pene de curente la adresele operatorilor ucraineni de internet din regiune. Totodată, SSSCIP a ținut să precizeze că propaganda rusă a pus vina pe guvernul de la Kiev într-o încercare de erodare a încrederii populației în autoritățile ucrainene. Scopul, conform Serviciului ucrainean, este de a crea noi ”republicii populare” care să lupte alături de trupele rusești.

Nu este de mirare că imediat după ce comunicarea a fost întreruptă, mass-media inamice au început să răspândească fake news, spunând că guvernul ucrainean a ordonat întreruperea conexiunii. Asta este o minciună, pentru că noi am susținut întotdeauna accesul la orice mijloc de comunicare pentru toți ucrainenii”, a spus SSSCIP în declarația de presă.

Experții în domeniul monitorizării conexiunii de internet citați de The Record, spun că această mișcare de a redirecționa internetul prin operatori din Rusia este similară cu ce s-a întamplat în Crimea după anexarea din 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *