Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, îngrijorat de starea presei din Belarus. Autoritățile au percheziționat casele unor jurnaliști
Teresa Ribeiro, reprezentanta OSCE pentru libertatea mass-media, și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la situația din Belarus.
Oficialul european a făcut trimitere la un eveniment petrecut în prima parte a zilei de 16, când reprezentanții autorităților au cercetat biroul Asociației Jurnaliștilor din Belarus (BAJ), precum și casele lui Oleg Ageev și Boris Goretskiy, vicepreședinții BAJ. În timpul percheziției, ofițerii au confiscat laptopuri, telefoane, documente și bani personali, se arată în comunicat.
Vizați de percheziții au fost și fiul președintelui BAJ, Andrey Bastunets, dar și alte organizații și persoane, inclusiv cel puțin trei jurnaliști din orașele Gomel și Mogilev.
După cum era de așteptat, actiunea autorităților are legătură cu protestele împotriva “ultimului dictator al Europei”, Aleksandr Lukașenko.
„Perchezițiile de astăzi din biroul Asociației Jurnaliștilor din Belarus, cea mai proeminentă organizație pentru libertatea presei din Belarus și în casele membrilor săi, este o altă evoluție îngrijorătoare pentru libertatea presei și libertatea de exprimare din țară”, a spus Ribeiro. „Acest lucru vine după o serie de urmăriri penale a actori din mass-media și profesioniști în jurnalism în ultimele câteva luni.”
Mai mult decât atât, reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa susține că, din august 2020, aproximativ 400 de jurnaliști, atât din mass-media locală, cât și străină, au fost reținuți și agresați în timp ce își făceau meseria. În unele situații, autoritățile nu s-au sfiit să rețină și să formuleze acuzații serioase împotriva reprezentanților media și a liderilor ONG-urilor pentru drepturile omului.
„Cer urgent autorităților să inverseze această tendință negativă și să își aducă politicile și practicile în conformitate cu angajamentele OSCE privind libertatea presei și siguranța jurnaliștilor. În 2018, Belarus a sprijinit decizia importantă a Consiliului ministerial privind siguranța jurnaliștilor și s-a alăturat altor state participante în recunoașterea faptului că guvernele au un rol cheie în crearea unui mediu de lucru sigur pentru jurnaliști”, a mai afirmat Ribeiro.
Articole asemănătoare
Falsa presupoziție a dispariției Statului Islamic
Cititorii Apple Daily din Hong Kong și-au arătat pentru ultima oară susținerea față de ziar
Libertatea pierde unul dintre colaboratori. Sidonia Bogdan: „Îmi voi reactiva blogul în viitorul apropiat”
O companie de spyware, investigată de autoritățile germane. Ar fi vândut ilegal tehnologie de supraveghere Turciei
Neînțelegerile privind prime time-ul TVR se mută în instanță. Ionuț Cristache vrea ca emisiunea sa să revină la ora 21