Recomandările redacției: Elon Musk, midterms, schimbările climatice și „quiet quitting”

Într-o mare plină de știri despre Elon Musk și midterms, ce povești mai bune despre care să vorbim decât chiar acestea două? Dar nu vă faceți griji, avem și alte recomandări pe care să le citiți: de exemplu, în preajma celui mai mare summit global pe tema climei, ce națiuni sunt cele mai expuse la risc din cauza schimbărilor climatice și alte subiecte, alese de redacția MediaStandard.

Înainte să începem, e important să știi că unele articole pot conține paywall.

  • BBC – US MIDTERMS: HOW BBC’S VOTER PROFILES WERE SHOWN HATE AND DISINFORMATION ONLINE
    • BBC a experimentat ce conținut primesc cinci „alegători” pe mai multe platforme de social media înainte de midterms. Rezultatul? Dezinformare și multă ură. Potrivit autorului, contul care a apreciat mai ales paginile care îl susțineau pe Donald Trump și altele care erau anti-vax, Britney, a fost cel mai expus la violență. Același lucru s-a întâmplat, într-o doză mai mică, și cu celălalt cont care a apreciat conținut legat de republicani.
      • „Când m-am logat pe Instagram, în special, am constatat că i se recomandau din ce în ce mai multe conturi care făceau afirmații false despre votul fraudulos și negau faptul că președintele Biden a câștigat alegerile (…) Pe profilul lui Britney au fost afișate, de asemenea, videoclipuri TikTok de la conturi care promovau teorii ale conspirației conform cărora alegerile au fost fraudate, repetând, de asemenea, fraza «Trump a câștigat»”, a scris BBC.
  • The Washington Post – Elon Musk’s confused, self-serving vision of journalism on Twitter
    • Editorialistul The Washington Post Philip Bump explorează „viziunea confuză și egocentrică” a lui Elon Musk asupra jurnalismului, plecând de la premisele verificării albastre pe Twitter și explicând de ce planul miliardarului de a monetiza procesul de verificare este, în esență, o idee proastă. Editorialul explorează raționamentul noului director executiv al Twitter și modul în care Musk folosește această ocazie pentru a se răzbuna pe mass-media, asupra căreia pare să aibă un dinte rău împotriva, de ceva vreme.
      • În cuvintele autorului, „Musk pare să creadă că jurnaliștii o văd [verificarea] ca pe un semn de stimă și că vor suferi dacă o vor pierde. Apoi, mai târziu, a înfășurat acest lucru într-o viziune despre cum va funcționa noul jurnalism.

        Aceasta este ordinea în care vrea ca lucrurile să se întâmple. Să eviscereze în continuare presa tradițională ca pe un loc căruia i se acordă respect și apoi să găsească ceva care să o înlocuiască – ceva care, în cele din urmă, se află sub controlul său”.

  • Christian Science Monitor – Where climate burdens fall heaviest: Nations with lightest emissions
    • O altă analiză excelentă realizată de Christian Science Monitor analizează, în preajma celui mai important summit internațional privind clima, care sunt țările care au cel mai mult de pierdut. Un indiciu? Nu cele care produc cele mai multe emisii.
      • Articolul poate fi citit, ca majoritatea celor de pe CSMonitor, atât în profunzime, cât și în varianta rapidă – deși noi recomandăm varianta mai lungă, care îl poartă pe cititor prin poverile care au nevoie de ajutor urgent în combaterea efectelor schimbărilor climatice.
  • The New Statesman – Why Vladimir Putin has no interest in ending the war
    • Negocierile de pace revin în atenția publicului, mai ales după ce presa americană a relatat că administrația Biden încurajează Ucraina să se așeze din nou la masa negocierilor cu Rusia, deoarece democrații se tem că republicanii vor face presiuni pentru a reduce sprijinul acordat Kievului, după alegerile de la mijlocul mandatului. Cu toate acestea, Lawrence Freedman susține pentru The New Statesman că acest lucru s-ar putea să nu fie niciodată o opțiune pentru Vladimir Putin, dacă vrea – și mai mult ca sigur că vrea – să rămână la putere.
      • Combinând istoria cu umorul, Freedman oferă o privire în profunzime asupra alegerilor cu care se confruntă Putin – și Ucraina împreună cu aliații săi – folosindu-se de vasta sa experiență în domeniul studiilor de război (subiect pe care-l predă la King’s College din Londra). Nu este cea mai scurtă analiză, dar se citește cu ușurință și oferă cititorului o perspectivă mai bună asupra a ceea ce ar putea fi următoarele mișcări ale ambelor părți. Pe scurt, un acord de pace în acest stadiu pare puțin probabil, dacă Vladimir Putin vrea să fie în continuare țarul Rusiei de astăzi.
  • The Wired – How to ‘Quiet Quit’ Twitter
    • Ultima recomandare ne duce înapoi la Twitter – a fost într-adevăr o lună în care Twitter a fost subiect central în mass-media! Acest articol din The Wired discută despre ce înseamnă „quiet quitting” atunci când vine vorba de social media și de ce acum este cel mai bun moment pentru a face acest lucru.
      • În esență, „quiet quitting” este ceea ce sugerează numele său: să nu mai dai tot ce ai într-un singur loc – dar fără să spui acest lucru. Este cel mai cunoscut în mediul corporatist, unde așteptările nesănătoase pot epuiza un angajat fără prea multe recompense. În schimb, acesta alege să facă minimul necesar permis de poziția sa.
        • The Wired încurajează adoptarea aceleiași metode în legătură cu Twitter: mai puține tweet-uri, mai puțin doomscrolling, postează în altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *