Concedieri masive la Meta și Twitter. Musk a dat afară jumătate din angajați

Meta și Twitter taie mii de locuri de muncă în încercarea de a face față contractării economice și viitoarelor pierderi care se anunță. Elon Musk a implementat deja această măsură, în timp ce Meta ar urma să facă același lucru în decursul săptămânii.

Situația economiei globale, dar și a problemelor din zona de publicitate forțează unele companii Big Tech să demită oameni pentru a-și rotunji veniturile lunare. Nu e o măsură străină de sectorul tech, dar acum a ajuns să fie îmbrățișată de unele dintre cele mai mari nume din industrie.

Twitter

Agitația care se întâmplă acum în cadrul Twitter, după ce Musk a devenit directorul principal, a culminat cu demiterea a 3.700 de oameni (adică jumătate din forța de muncă a companiei) la finalul săptămânii trecute.

Dorința lui Musk de a crește veniturile companiei prin orice mijloace este evidentă, mai ales dacă te uiți la cele mai noi planuri pe care le are pentru platformă. De la cei opt dolari pentru  bifa de verificare și până la „monetizarea oricărui tip de conținut”, miliardarul pare a fi dispus să încerce orice pentru a face utilizatorii să dea bani către Twitter.

Taierea locurilor de muncă este cea mai simplă și rapidă măsură și, aparent, singura opțiune pentru companie.

În ceea ce privește reducerea forței de muncă de la Twitter, din păcate nu există alternativă atunci când compania pierde peste 4 milioane de dolari/zi”, a scris Musk într-o postare pe Twitter.

Bineînțeles, în graba asta de a lăsa oameni fără loc de muncă, Musk a dat afară și persoane care nu ar fi trebuit demise. După ce mail-urile care anunțau tăierea celor 3.700 de joburi, Twitter a revenit asupra deciziei în cazul a zeci de oameni. Conform unor surse citate de Bloomberg, compania a demis acești oameni din greșeală sau pozițiile lor se dovedesc a fi esențiale pentru schimbările pe care Musk le are pregătite.

Meta

Într-o mișcare nemaiîntălnită în istoria companiei, Meta ar urma să demită mii de oameni, săptămâna asta. Conform surselor The Wall Street Journal, anunțul ar urma să vină miercuri, iar numărul de tăieri ar fi cel mai mare înregistrat de o companie majoră din tech. Deși procentajul de 50% anunțat de Twitter nu va fi atins, numărul de oameni demiși ar fi mult mai mare.

Pentru Meta această măsură va fi una în premieră, mai ales că în timpul celor doi ani de pandemie, compania lui Zuckerberg era printre cei mai importanți angajatori din tech, cu peste 27.000 de noi angajări.

Oricare se va dovedi a fi numărul exact de oameni pe care Meta îi va demite, e clar că managementul se așteaptă la vremuri grele în perioada următoare, iar cele 15 miliarde de dolari pe care i-a pierdut de când Zuckerberg a decis că metaverse-ul trebuie făcut realitate, nu ajută prognozele companiei din viitorul apropiat.

Fie că vorbim de 50% din forța de muncă a Twitter sau miile de oameni care vor pleca de la Meta, devine limpede faptul că vârful de creștere înregistrat în pandemie de către sectorul tech este acum la sfârșit.