Kaspersky, obligat să își mute sediul din cauza suspiciunilor de spionaj rusesc

Lucrurile merg din ce în ce mai rău pentru Laboratorul Kaspersky, un dezvoltator de software antivirus, rusesc. După ce anul trecut folosirea software-ului a fost interzisă în Statele Unite ale Americii, Twitter i-a îndepărtat reclamele de pe platforma proprie și a fost declarat periculos de către directorul de securitate cibernetică din Marea Britanie, Kaspersky primește o nouă lovitură.

Guvernul olandez va bloca folosirea programului, ca măsură de precauție și sfătuiește și alte companii să facă la fel.

Ministrul Justiției, Ferdinand Grapperhaus, a afirmat că mutarea a fost făcută cu scopul protejării împotriva programelor cibernetice ofensive, îndreptate printre altele împotriva Olandei și intereselor olandeze, pentru că programul moscovit Kaspersky ar putea fi obligat să se supună intereselor Rusiei din moment ce se supune legilor acesteia.

Reprezentanții Kaspersky au negat în repetate rânduri implicarea guvernului rus în activitatea antivirusului și, într-o încercare de a-și mai curăță imaginea, au oferit codul sursă (un set de instrucțiuni care permit programatorului să comunice cu computerul) responsabililor de Securitate Cibernetică, sugerând că vor depune mărturie în fața Congresului și chiar vor merge în instanță pentru a-și susține nevinovăția.

Ultimul efort care a fost anunțat de reprezentanții Kaspersky în acest sens, va fi mutarea tuturor centrelor într-un sediu neutru. Notificată de guvernul olandez, compania a declarat că plănuiește să își relocheze facilitățile de stocare și prelucrare a datelor pentru utilizatorii din Europa, America de Nord, Singapore, Australia, Japonia și Coreea de Sud, la o unitate nouă din Zurich, în valoare de 16 milioane de dolari, începând cu anul viitor. Acest centru al „transparenței” va fi primul construit, dar compania plănuiește aibă mai multe în viitor.

Noul centru din Elveția va colecta și analiza fișierele considerate suspecte, pentru zeci de milioane de clienți Kaspersky din toată lumea. Programul va continua, totodată, să dezvolte și să distribuie programe pentru piața din Moscova. Kaspersky a primit suport de la ambasada Elveției în Moscova și de la oficialii elvețieni. Dar se pare că la noul centru activitatea Kaspersky urmează să fie supravegheată de personal elvețian calificat, afirmă techcrunch.com

Anton Shingarev, vicepreședintele de la Kaspersky, a declarat că „acuzele care ni se aduc sunt false și neprobate, dar suntem în continuare acuzați. Trebuie să demonstrăm clienților că suntem serioși. Dacă temerile legate de spionajul digital vor spori, rămâne de văzut”, raportează yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *