Anthropic, Google, Microsoft și OpenAI formează un grup pentru siguranța programelor AI

Anthropic, Google, Microsoft și OpenAI au decis să se reunească și să formeze un forum dedicat dezvoltării sigure și responsabile a programelor de inteligență artificială. Standardele grupului se referă la „modele AI de vârf”, adică sisteme ce sunt mult mai eficiente și capabile decât programele existente acum.

Stabilirea acestor norme pentru industria AI (venite din partea celor mai importanți jucători de pe piață) urmează direcția pe care aceste companii și-au asumat-o public sau în fața guvernelor. UE, SUA, chiar și ONU sunt hotărâte să reglementeze tehnologia inteligențeie artificiale. Până ce acest lucru va deveni realitate, auto-reglementarea este o măsură încurajată.

Frontier Model Forum, cum este denumit oficial, a fost creat pentru a crea un punct comun când vine vorba de dezvoltarea AI. Grupul a înaintat patru obiective principale pe care le urmărește:

1. Avansarea cercetării în domeniul siguranței IA

2. Identificarea celor mai bune practici

3. Colaborarea cu factorii de decizie politică, cadrele universitare, societatea civilă și alte companii

4. Sprijinirea eforturilor de a dezvolta aplicații care pot contribui la soluționarea celor mai mari provocări ale societății

Important de notat că forumul nu va fi implicat în campanii de lobbying. Conform Reuters, un purtător de cuvând al OpenAI a declarat că grupul se va ocupa de evaluarea modelelor AI de vârf și informarea publicului cu privire la evoluția acestora.

Forumul va fi deschis către primirea de noi membrii, atât timp cât companiile arată o înclinație către dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale. Deși e încă la început, grupul ar putea fi liantul dintre reglementările guvernamentale viitoare și standardele industriei. Până atunci, însă, forumul urmează să stabilească un comitet consultativ și un statut oficial.

Companiile care creează tehnologii de inteligență artificială au responsabilitatea de a se asigura că acestea sunt sigure, securizate și că rămân sub control uman. Această inițiativă este un pas esențial pentru a reuni sectorul tehnologic în vederea dezvoltării responsabile a inteligenței artificiale și a soluționării provocărilor, astfel încât aceasta să fie în beneficiul întregii umanități”, a declarat Microsoft, prin vocea președintelui său, Brad Smith.

Anunțul legat de înființarea Frontier Model Forum vine în urma unei întâlniri la Casa Albă între administrația prezidențială și șapte dintre cele mai importante companii dezvoltatoare de AI (printre care se numără și fondatoarele forumului). Scopul a fost acela de a se pune de acord cu privire la anumite angajamente voluntare, pe care companiile le vor respecta când crează sisteme sofisticate de inteligență artificială.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *