Cele mai populare știri de pe Twitter privind vaccinul AstraZeneca conțin dezinformare

Serul anti-Covid produs de compania biofarmaceutică britanică AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, nu are cea mai bună reputație, însă un studiu polonez publicat recent arată că acesta a fost și ținta dezinformării.

Intitulat „Dezinformarea vaccinului #AstraZeneca pe Twitter”, raportul – care încă nu a fost evaluat inter pares – arată că postările de pe Twitter care menționează vaccinul AstraZeneca fac trimitere la site-uri cunoscute pentru tentativele anterioare de dezinformare.

Printre site-urile menționate se numără și GreatGameIndia, un portal indian care a fost acuzat de perpetuarea teoriilor conspirației, și organizația media RT, susținută de Rusia.

Studiul „a constatat că știrile cele mai întâlnite în tweet-urile redistribuite frecvente abundă în informații negative și, în multe cazuri, provin din surse media bine cunoscute pentru dezinformare”. Asta nu înseamnă că toate informațiile sunt false sau cu scopul de a induce o idee greșită cititorilor, însă „activitatea surselor media implicate adesea în dezinformare a crescut enorm după știrile despre cheaguri de sânge. Spunem că au existat, probabil, eforturi de coordonare care vizează falsificarea fricii”, au mai afrimat autorii, conform The Print.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *