China a cenzurat postările și articolele despre premiul Oscar câștigat de regizoarea Chloé Zhao

Postările despre victoria regizoarei Chloé Zhao, prima femeie din China și prima femeie de culoare care a luat acasă Premiul Oscar pentru regie, au fost cenzurate de către Partidul Comunist Chinez.

Potrivit unui reporter al presei de stat, Ministerul ce se ocupă cu propaganda a spus instituțiilor mass-media să nu vorbească despre premiul pe care Zhao l-a primit, din cauza „opiniei publice anterioare”, confrom The Verge.

Astfel, pe internetul chinez au existat puține mențiuni despre reușita regizoarei născută în Hong Kong. Mesajele de felicitări postate pe social media au fost șterse până la jumătatea zilei de luni, în timp ce Televiziunea Centrală Chineză, Agenția de Știri Xinhua sau Ziarul Popular al Partidului Comunist Chinez nici nu au menționat premiul primit de Chloé Zhao.

Pe de altă parte, Oscarul lui Zhao a fost prilej pentru The Global Times să o atace pe regizoare, afirmând că filmul Nomadland este „tipic american și departe de viața reală a poporului chinez”. Site-ul de știri, deținut de People’s Daily, a mai afirmat și că Zhao ar trebui să devină „mai matură”, întrucât „ea poate juca un rol de mediator în cele două societăți și poate evita să fie un punct de frecare într-o eră în care confruntarea China-SUA se intensifică”.

Un alt site, 163.com, a numit-o pe Zhao „al doilea realizator chinez care a câștigat cel mai bun regizor Oscar, după Ang Lee”, – însă acesta din urmă este născut în Taiwan, teritoriu considerat de Republica Populară Chineză ca fiind parte din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *