Cehia cere Uniunii Europene să combată dezinformarea rusă din Africa

Propaganda rusă din Africa trebuie să fie oprită de Uniunea Europeană, este de părere ministrul ceh al Afacerilor Externe. Afirmația a fost făcută cu ocazia unei întâlniri organizate de președinția cehă a Consiliului UE, la Praga.

„Trebuie să contracarăm în mod colectiv și mai activ propaganda rusă”, a spus Jan Lipavský, citat de Euractiv.com. Șeful diplomației cehe a mai pus accentul pe rolul important pe care regiunea Sahel, din care fac parte complet sau parțial Burkina Faso, Camerun, Ciad, Gambia, Guineea, Mauritania, Mali, Niger, Nigeria și Senegal, îl joacă în relația cu UE.

Continentul african este sensibil la dezinformarea rusă, după ani de zile în care a fost vizat fără prea multă opoziție, atât internă, cât și externă. De la începutul războiului din Ucraina, Rusia și-a intensificat campaniile în Africa, vizând-o cu narațiuni care să atragă statele de partea sa.

Unul dintre aceste subiecte a fost nesiguranța alimentară și blocada porturilor ucrainene. Mașina de dezinformare rusă a folosit subiecte care pot părea dăunătoare pentru continentul african pentru a delegitima nu doar Ucraina, ci și aliații săi.

Alte metode, așa cum s-a văzut în Nigeria, au inclus piratarea conturilor de social media ale unor jurnaliști proeminenți și folosite pentru a disemina informații tendențioase.

Oficialii cehi propun sprijinirea posturilor de radio din regiune. În acest fel, jurnaliștii ar putea disemina știri obiective către public și ar putea combate narațiunile rusești. Cu toate acestea, proiectul de propunere a bugetului ceh pentru 2023 nu include resurse pentru „Programul Africa”, întrucât Ministerul Afacerilor Externe încă speră că va putea finanța regiunea din bugetul propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *