Rusia amendează laureatul Premiului Nobel pentru Pace și publicația sa pentru „abuzarea libertății presei”

La nici o lună de când editorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace 2021 alături de jurnalista filipineză Maria Ressa, Rusia îl lovește pe el și pe publicația sa cu amenzi de 132.000 de ruble, echivalentul a 1.820 de dolari americani.

Un tribunal de la Moscova a decis, miercuri, să amendeze atât Novaya Gazeta, cât și Muratov, pentru că nu au dezvăluit statutul „agenților străini” menționați în articolele ziarului, conform site-ului rusesc Meduza.

Reprezentanții echipei juridice a publicației au afirmat că acuzațiile au fost întocmite pe baza unor articole despre Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi și despre Alianța Medicilor, un sindicat care anterior avusese legătură cu politicianul anti-corupție.

Instanța s-a pronunțat cu privire la șase protocoale administrative împotriva publicației și a redactorului-șef al acesteia în temeiul secțiunii 2.1 din Codul administrativ Articolul 13.15 – care reglementează abuzul libertății de informare în masă.

În plus, procesul s-a desfășurat fără ca publicația să aibă măcar dreptul de a se apără în instanță, întrucât echipa Novaya Gazeta nu a fost anunțată de audierea la tribunal.

După ce Dmitri Muratov a fost premiat cu Nobelul pentru Pace pentru eforturile sale jurnalistice în Rusia, președintele Vladimir Putin a afirmat că distincția primită nu l-ar „proteja” pe Muratov. Întrebat dacă Muratov se află în pericol de a fi etichetat negativ de statul rus, liderul de la Kremlin a afirmat: „Dacă nu încalcă legea rusă și nu există niciun motiv să-l declare «agent străin», atunci asta nu se va întâmpla”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *