Cum s-a văzut în presa internațională asaltul Capitoliului de către susținătorii lui Trump

Toată lumea a fost cu ochii pe Statele Unite ale Americii aseară, când procesul de validare a noului președinte s-a transformat într-un aparent exercițiu de insurecție. Susținătorii marelui perdant, Donald Trump, au pătruns în clădirea Capitoliului cu steaguri și arme de foc, pentru a opri numărarea voturilor în Congres – o procedură până acum formală.

Trump, criticat pentru că i-a incitat pe protestatari

Presa din toată lumea a urmărit, împreună cu evenimentele desfășurate în Washington D.C., cum Donald Trump a eșuat să își calmeze proprii susținători și să-i determine să plece. Scenele extreme din Capitol Hill au încetat abia după ce autoritățile au intervenit, iar capitala a fost pusă, pentru două săptămâni, în stare de asediu.

CNN îl critică dur pe Trump, afirmând: „A fost o scenă uimitoare pe care Trump a încurajat-o cu ore înainte și a refuzat să condamne după aceea. A lăsat o femeie moartă, a trimis membri ai Congresului care se ascundeau și au fost evacuate forțat după ce au fost descoperite bombe cu țevi în clădirile de birouri din apropiere”, în timp ce revista Time titrează: „Incitați de președinte, susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitolul”. 

Mai mult decât atât, Business Standard susține că Trump, prin lipsa sa de reacție, nu numai că și-a incitat susținătorii să intre în sediul Congresului, dar i-a și determinat să încalce „Constituția, sistemul electoral, procesul nostru democratic”. Protestatarii pro-Trump „au umilit Statele Unite înaintea lumii și i-au lăsat pe dușmanii Americii chicotind. Vor fi amintiți ca Benedict Arnolds”, mai afirmă publicația, făcând referire la generalul care a încercat să comploteze cu armata britanică în schimbul sumei de 20.000 de lire. În SUA, numele este sinonim cu trădător.

Plecat din Casa Albă înainte de termen?

După ce mandatul lui Joe Biden a fost validat, mass-media internațională a început să discute despre posibilitatea ca Trump să părăsească Casa Albă mai devreme decât era programat. Inclusiv două publicații de renume au cerut, sub forma unor editoriale, ca viitorul fost președinte să fie pedepsit pentru acțiunile sale recente.

New York Times afirmă încă din primele rânduri că „trebuie să existe consecințe” pentru că „retorica sedițioasă a lui Trump a determinat o mulțime de mii de oameni să asalteze clădirea Capitolului SUA”.

„Domnul Trump a declanșat aceste atacuri. El s-a arătat luni întregi împotriva verdictului emis de alegători în noiembrie. El și-a chemat susținătorii să se adune la Washington în această zi și i-a încurajat să meargă la Capitol. El le-a spus că alegerile erau furate. Le-a spus să lupte. Le-a spus că s-ar putea să li se alăture și, chiar în timp ce au asaltat clădirea, a refuzat ore întregi să le spună să se oprească, să le condamne acțiunile, să ridice un deget în apărarea Constituției pe care a jurat că o va păstra și proteja. Când a vorbit în cele din urmă, târziu, a afirmat furia protestatarilor, spunându-le din nou că alegerile au fost furate, dar cerându-le să plece oricum acasă. A fost performanța unui om care nu dorește să își îndeplinească îndatoririle de președinte sau să se confrunte cu consecințele propriului comportament.

Președintele trebuie să fie tras la răspundere – prin proceduri de impeachment sau urmărire penală – și același lucru este valabil și pentru susținătorii săi care au comis violența”, mai afirmă NYTimes.

O poziție similară are și Washington Post, care redă inclusiv câteva dintre afirmațiile pe care Trump le-a făcut către susținătorii săi: „O să mergem acolo și voi fi cu voi. Nu veți putea niciodată să ne luați țara înapoi cu slăbiciune. Trebuie să dați dovadă de putere și trebuie să fiți puternici”.

Însă poate cel mai dur articol vine de la The Atlantic, care a denunțat chiar din titlu „o lovitură de stat”. Mai mult, David A. Graham susține că vina pentru această „tentativă de lovitură de stat” este a lui Trump, care „a petrecut două luni insistând susținătorilor săi că alegerile au fost furate într-o fraudă nedemocratică”.

Imaginile unui asalt eșuat

Mediastandard vă prezinte o scurtă selecție de poze, apărute în presa internațională, care surprind cel mai bine evenimentele petrecute în Statele Unite ale Americii ieri.

Poliția, încercând să facă față susținătorilor președintelui Trump, adunați în afara Capitoliului SUA / sursa: Olivier Douliery/AFP/Getty Images via VOX
Un grup de protestatari, în Capitol / sursa: Saul Loeb/AFP/Getty Images via VOX
Protesters storm the Capitol.
Protestatari, în sediul Congresului / sursa: Getty via The Atlantic
A supporter of US President Donald Trump sits at the desk of US House Speaker Nancy Pelosi
Un susținător al președintelui Donald Trump stă la biroul președintelui Camerei Congresului, Nancy Pelosi. După ce s-ar fi așezat, ar fi lăsat un mesaj pe birou / sursa foto: EPA via BBC
Police inside Capitol building
Autoritățile intervin. Unul dintre polițiști poartă o mască de gaze / sursa foto: Reuters via BBC
Protestatarul din mijloc, numit Jake Angelli, ar fi un cunoscut susținător al lui Trump. Uneori își spune ”QAnon Shaman” / sursa foto: Saul Loeb/AFP via VOX
Reprezentantul democrat Jason Crow o liniștește pe colega sa, Susan Wild, în timp ce se ascund / sursa foto: Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc/Getty Images via VOX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *