Atacurile asupra jurnaliștilor francezi se întețesc. Un fotoreporter se află în comă, după ce a fost bătut în plină zi

Siguranța jurnaliștilor francezi este pusă din ce în ce mai mult sub semnul întrebării, întrucât se remarcă că atacurile asupra lucrătorilor din presă devin din ce în ce mai comune. Numai în 2019 au existat șapte cazuri de violență îndreptate către reporteri.

În ciuda faptului că în 2020 au existat doar două astfel de victime, una dintre cele mai evidente explicații ar fi restricțiile dure impuse de Franța asupra populației, în contextul epidemiei de coronavirus.

Organizația internațională Reporters without Borders notează că, în ultimii ani, marea majoritate a atacurilor s-au petrecut în timp ce jurnaliștii documentau proteste. Nouă dintre cazurile enumerate de RSF s-au produs în timpul protestelor de la gilet jaunes („vestă galbenă”), însă pe listă nu sunt incluse și cazurile de violență a poliției asupra reporterilor.

 • 15 noiembrie 2020 – Toulouse
  În timpul unei demonstrații a catolicilor care cerea redeschiderea bisericilor pentru masă, un demonstrant l-a lovit pe fotograful Libération, Ulrich Lebeuf, în față.
 • 15 iunie 2020 – Dijon
  În timpul celei de-a patra nopți de violență din districtul Grésilles, Dijon, un echipaj TV France 3 a fost atacat, iar vehiculul lor a fost lapidat de aproximativ 15 oameni înarmați.
 • 18 ianuarie 2019 – Longeville-lès-Saint-Avold
  Reporterul republican Lorrain, Alain Morvan, a fost lovit cu pumnii și lovit cu picioarele în stomac de un membru al unei demonstrații de „vestă galbenă” care a vrut să-l împiedice pe Morvan să facă fotografii.
 • 12 ianuarie 2019 – Rouen
  Doi jurnaliști LCI și bodyguarzii lor au fost atacați violent în timpul unei demonstrații de „vestă galbenă” din Rouen. Unul dintre bodyguarzi a fost lovit puternic după ce a căzut la pământ și a trebuit să fie internat în spital.
 • 12 ianuarie 2019 – Paris
  O echipă de jurnaliști LCI a fost vizată de protestatarii „vestelor galbene” în timpul unei demonstrații, iar o reporteră a fost aruncată la pământ.
 • 12 ianuarie 2019 – Toulouse
  Athina Juge, o jurnalistă independentă care lucra la misiunea pentru ziarul Dépêche du Midi, a fost înconjurată, insultată și amenințată cu viol de protestatarii „vestelor galbene” în timp ce se afla într-o mașină cu numele ziarului. Protestatarii au smuls unul dintre oglinzile laterale ale mașinii și i-au lovit caroseria.
 • 12 ianuarie 2019 – Pau
  În timp ce făcea un reportaj live pentru C L’info Pau, un local de presă digital local, reporterul video Franck Paillanave a fost atacat fizic de un protestatar de „vestă galbenă”, suferind o rană la picior.
 • 12 ianuarie 2019 – Toulon
  După ce au fost amenințați în timp ce filmau lupte între protestatarii „vestelor galbene” și polițiști, doi reporteri video AFP au fost urmăriți de o duzină de oameni, primind lovituri în spate și camera lor. Unul dintre ei a fost și el lovit cu picioarele în șold.
 • 5 ianuarie 2019 – Rouen
  După ce le-au fost aruncate insulte și rachete în timpul unei demonstrații de „vestă galbenă”, trei jurnaliști BFM TV au fost asaltați de mai mulți dintre protestatari și au fost forțați să fugă cu ajutorul gărzilor de corp, care au suferit multe lovituri.
 • 5 decembrie 2018 – Bron
  Doi jurnaliști France 3 au fost atacați de aproximativ 50 de tineri în timp ce acopereau o demonstrație a elevilor de liceu în fața școlii comerciale Jean-Paul Sartre din Bron, lângă Lyon. Reporterii au fost loviți cu pumnii și loviți cu pietre, iar camera lor a fost spartă.
 • 7 decembrie 2018 – Wingles
  Elevii de liceu au aruncat acid asupra a doi jurnaliști cu ziarele La Voix du Nord și l’Avenir de l’Artois când au sosit cu scopul de a-și acoperi demonstrația.
 • 24 noiembrie 2018 – Toulouse
  Jurnaliștii de la CNews și BFM TV au depus o plângere susținând că au fost victimele „violenței agravate” și „tentativelor de atac” înainte de a-și abandona încercările de a acoperi un marș „vestă galbenă” care se termină în Piața Capitole a orașului.

Un jurnalist se află în comă 

Cel mai recent caz (și cel mai grav, de altfel) s-a petrecut chiar în acest an. Pe 27 februarie, un fotograf al ziarului regional L’Union-L’Ardennais a fost atacat în timp ce documenta violența în rândul tinerilor. Acesta a fost atacat într-o parcare și bătut cu pumnii și propria cameră foto de către o persoană de 21 de ani, spun autoritățiile, care ar fi avut și complici. Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, a fost plasat în comă indusă, din cauza traumelor severe suferite la nivelul capului.

El se afla în zonă împreună cu un reporter în urma numeroaselor indicii că zeci de tineri înarmați cu bâte se pregăteau pentru o luptă de amploare, conform BBC.

Procurorul a declarat că Lantenois a fost vizat „pentru că era jurnalist” și că a încercat să facă fotografii unor persoane când a fost văzut și atacat. Ulterior, acesta a afirmat că incidentul a avut loc în plină zi, în jurul orei 15:00, și a durat mai puțin de un minut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *