Jurnalist rus, condamnat la peste 17 ani de închisoare pentru finanțarea terorismului

Sistemul judiciar rus l-a condamnat pe jurnalistul independent Abdulmumin Gadzhiev la 17 ani și jumătate de închisoare pentru participare și finanțare a unei organizații teroriste. Gadzhiev, fostul editor al Chernovik, un important organ de presă independent din republica Daghestan, se afla în arest preventiv din iunie 2019.

Gadzhiev este acuzat de autoritățile ruse că a ajutat la strângerea de fonduri pentru grupul militant islamic ISIS, se presupune că la ordinul predicatorului islamic Abu Umar Sasitlinsky. Acestea susțin că el a ascuns aceste activități, prezentându-le ca fiind activități caritabile, conform Moscow Times.

În plus, procurorii au afirmat că reportajele lui Gadzhiev conțineau dovezi ale implicării sale în activități teroriste. Cu toate acestea, experții independenți care au examinat munca sa nu au găsit urme de activitate criminală.

Pe tot parcursul procesului, Abdulmumin Gadzhiev a negat cu vehemență toate acuzațiile care i se aduc. El a catalogat cazul drept „fals de la început până la sfârșit”. Redacția Chernovik crede că Gadzhiev a fost arestat pentru activitatea sa jurnalistică.

Alături de jurnalist au fost judecați și presupușii săi complici: avocatul Abubakar Rizvanov și omul de afaceri Kemal Tambiev. Toți trei au primit pedepse similare de timp în închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *