Rara avis! Saecularia.ro – o platformă de maximă calitate dedicată Centenarului Marii Uniri
Mediastandard.ro vă recomandă să vizitați cu regularitate portalul www.saecularia.ro, o platformă de înaltă ținută istorică și mediatică dedicată Centenarului Marii Uniri.
Demarat la inițiativa independentă a istoricului și jurnalistului George Damian, proiectul Saecularia.ro a fost lansat pe 4 iunie, la Palatul Șuțu – Muzeul Municipiului București, în prezența decanului Facultății de Istorie a Universității București, Florentina Nițu, a prodecanului Facultății de Istorie Universitatea Oradea, Gabriel Moisa și a scriitorului Aurel Ștefanachi, directorul Editurii Timpomoldova din Iași. Nițu a anunțat sprijinul Facultății de Istorie pentru proiectul Saecularia.ro, Moisa a detaliat diverse proiecte dedicate Centenarului, iar Ștefanachi a prezentat volumul ”România: Documentele Marii Uniri 1918”, care reunește documentele fundamentale ale anului 1918.
Informație de calitate
Portalul își propune, printre diverse alte proiecte de substanță (unele, așa cum veți remarca, cel puțin inedite), să popularizeze în spațiul online cât mai multe imagini fotografice din anul 1918, dar și fotocopii ale cât mai multor documente de arhivă legate de evenimentele ce au dus la consfințirea României Mari. George Damian a explicat că Saecularia.ro intenționează să se constituie într-un punct de referință în spațiul virtual pentru reflectarea evenimentelor legate de Centenarul României, popularizarea cărților, filmelor și altor inițiative legate de acest moment. Printre proiectele platformei se numără și transcrierea jurnalelor de luptă din Primul Război Mondial pe baza unor documente aflate în Arhivele Naționale, arhivele armatei, arhive diplomatice ș.a.m.d. Portalul oferă și o inestimabilă galerie foto care se află într-o permanentă updatare – mai multe detalii AICI, la fel ca și conținutul editorial, care, așa cum puteți observa AICI, este de cea mai mare calitate.
Proiectele Saecularia.ro
De asemenea, Saecularia.ro lansează proiectul ”Găsește-ți eroul din familie!”, persoanele interesate fiind încurajate să prezinte istorisiri despre evenimente și întâmplări la care au participat membri din familie. Inițiatorii își propun să promoveze acțiuni ale reenactorilor (persoane care mențin tradiția uniformelor și instrucției militare specifice Primului Război Mondial. De-a dreptul inedit este proiectul ”Centenary Song Challenge”, în cadrul căruia artiști renumiți ai României se vor putea provoca într-o confruntare pentru cea mai bună interpretare a unui cântec (compoziție nouă sau nu) cu un puternic mesaj în spiritul anului Centenarului României. Nu în ultimul rând, Saecularia.ro va coordona o serie de acțiuni de întreținere a cimitirelor și monumentelor dedicate Primului Război Mondial și Marii Uniri. ”Ne adresăm, în primul rând, iubitorilor de istorie și persoanelor interesate de promovarea Centenarului Marii Uniri. Promovăm voluntariatul, dar ne propunem să premiem cele mai bune ințiative prin excursii la locurile istorice semnificatieve pentru Primul Război Mondial și Marea Unire, precum și oferirea de cărți, diplome și insigne”, anunță inițiatorii.
Anul 1918. Cei rezistenți, îndrăzneți și optimiști
În expunerea susținută la Palatul Șuțu, George Damian a reiterat una dintre istorisirile pilduitoare și inedite consemnate deja de Saecularia.ro, referitoare la rolul celor ”rezistenți, îndrăzneți și optimiști” în complexa aritmetică a anului 1918. Iată un fragment sugestiv: ”În octombrie 1916 doi ofițeri britanici au urmărit retragerea de la Predeal a unui regiment românesc până la Ploiești. Corpul de comandă al regimentului plecase cu automobilele la Ploiești și soldații au fost lăsați să se descurce singuri. Caracterizarea generală a acestor soldați făcută de ofițerii britanici: rezistenți, îndrăzneți și optimiști – și-au continuat marșul fără nici un fel de dezordini pe o distanță de 70 de kilometri, în lipsa ofițerilor. Concluzia britanicilor a fost că acești soldați trebuie sprijiniți pentru a continua lupta, ceea ce s-a materializat sub forma misiunilor aliate care au reformat integral armata română în anul 1917. Anul 1918 a fost realizat de cei care au fost rezistenți îndrăzneți și optimiști în ciuda tuturor dificultăților, chiar și în lipsa corpului de comandă”. Vizitați Saecularia.ro fiindcă nici nu știți ce pierdeți!
Articole asemănătoare
Site-urile instituțiilor din Ucraina, supuse non-stop atacurilor cibernetice
Vezi ce au căutat românii pe Google săptămâna aceasta
Cristian Pîrvulescu, despre Centenar: Totul apare ca un destin special rezervat României EXCLUSIV
Oprișan, schimb de replici dure cu un jurnalist. Omul politic a avut încă un conflict cu presa
Votul la europarlamentare a stat în mâinile femeilor. Ce le-a făcut să-și exprime opțiunea în număr atât de mare