Cum se încearcă denigrarea lui Klaus Iohannis: trei teme recurente în discursul PSD

Pe măsură ce campania electorală pentru europarlamentare, bate la ușă, încercarea PSD de a-l portretiza pe Klaus Iohannis în cele mai odioase moduri cu putință capătă o nuanță de demers sistematic.

Câteva etichete prevalează, iar modul în care acestea sunt puse, ca și canalele prin care ele sunt lansate în spațiul public sugerează că PSD și consultanții să străini mizează pe reacții emoționale care să radicalizeze publicul larg. Mesajele PSD se concentreză în special asupra a trei teme recurente prin care se încearcă portretizarea președintelui drept leneș, străin și lipsit de empatie.

Leneșul

Președintele României este un personaj care nici nu vrea, nici nu știe să facă lucruri. Aceasta este una din ideile tot mai intens promovate de liderii puterii de la București și de canalele media apropiate.

De remarcat că Liviu Dragnea însuși s-a aflat în prima linie a acuzațiile de această natură, semn că tema nu este nici pe departe una cu bătaie scurtă. Mai jos, câteva din declarațiile liderului PSD:

  • „Acest om nu mai trebuie să obțină încă un mandat de președinte. Pe ce pune mâna strică și face numai rău. Nu vorbește de bine România”.
  • „Ce căuta spre București? Totul este circ. Rămâne la forța noastră să spunem românilor adevărul. Nu vă cer să mințiți, să manipulați, ci să fiți aceiași români curajoși. Să spuneți oamenilor ce se întâmplă, altfel îi lăsați pe acești circari conduși de leneși, nu mai știu cum să-i spun lui Iohannis, ca să nu se supere, dar și ca să te superi trebuie efort…
  • „Începând de ieri, de când acest leneș a semnat bugetul, este disponibil fondul de dezvoltare și investiții, accesibil pentru autoritățile locale, în valoare de 10 miliarde de euro”.
  • „Ce-a făcut Iohannis patru ani? Este o întrebare atât de simplă: ce a făcut acest om cât a fost preşedinte? Eu nu am găsit un singur lucru, o acţiune, un gest care să fi ajutat România sau pe români, absolut nimic”.

Străinul

 Aparatul de propagandă al PSD și Liviu Dragnea, în mod direct, proiectează imaginea unui președinte care abdică de la responsabilitatea de a respecta interesele românilor, în schimb ar da dovadă de exces de zel în respectarea obligațiilor care decurg din angajamentele asumate de România față de partenerii săi externi.

Nu întotdeauna este rostit numele Iohannis, însă trimiterile sunt alese cu grijă, pentru ca persoanajul-țintă să fie totuși evident. Câteva exemple, mai jos, din declarațiile lui Liviu Dragnea:

  • Sunt un pro-european convins. Cred foarte mult în asta. Sunt foarte dedicat unui parteneriat mult mai intens cu Statele Unite decât avem acum. Dar în toate aceste structuri trebuie să fim patrioți români. Asta nu trebuie să uite nimeni.
  • Vor să trimitem acolo niște găști, niște grupuri de interese care nu vor mișca un deget pentru România sau un grup de europarlamentari care să se bată pentru țara lor? Pentru asta trebuie să dăm toate informațiile cetățenilor români ca să știe.

Lipsit de empatie

 Tema a început să fie vehiculată mai des pe fondul scandalului creat de întârzierea cu care Guvernul a prezentat bugetul de stat pe 2019.

Cu toate că nepunerea la timp a bugetului în dezbatere parlamentară este o responsabilitate care revine în mod direct Executivului, PSD și canalele media apropiate au lansat atacuri furibunde la adresa șefului statului, acuzându-l că sabotează bugetul.

Exemple:

  • „Ce suflet să ai să blochezi bugetul României – de ieri, patru milioane de copii trebuia să aibă alocație mărită” – Liviu Dragnea
  • „Dacă am fi făcut ce cere Iohannis și partidul său (PNL – n.r.), pensiile ar fi fost mult mai mici. Consider iresponsabile declarațiile președintelui, care se joacă cu sentimentele oamenilor” – Viorica Dăncilă 
  • „România are nevoie de bani pentru a plăti salarii şi pensii şi pentru a finanța investiţiile atât de necesare, iar Guvernul României a alocat acești bani conform unui buget votat de Parlamentul României. Toți acești bani au fost însă blocați de Werner Iohannis care a atacat la Curtea Constituţională proiectul de Lege a Bugetului. Lui Iohannis nu-i pasă de interesele românilor, mai ales atunci când trebuie să-și urmărească interesul personal. (…) Iohannis reușește prin această acțiune josnică să amâne mărirea salariilor şi pensiilor, măririle alocaţiilor copiilor și să blocheze investiţiile. Totul a fost plănuit doar în scop electoral propriu” – PSD Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *