Contrazis chiar de legea invocată: cazul coordonatorului de campanie al PSD

Anunțul președintelui Klaus Iohannis cu privire la posibilitatea organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare a stârnit controverse, mai ales în rândurile social-democraților. Partidul condus de Liviu Dragnea nu a întârziat să vină cu replica, însă cea mai recentă declarație oficială a PSD, prin vocea coordonatorului campaniei electorale, pare mai repede o mișcare de PR nefericită.

Mai exact, Mircea Drăghici a susținut – după ce formațiunea politică anunțase că dorește organizarea voturilor în secții separate, una pentru referendumul pe tema Justiției și alta pentru europarlamentare – că cererea PSD este fondată. Argumentul acestuia ar fi fost că legea permite doar secții distincte.

Înaintea unei ședințe interne a PSD (în cadrul căreia ar fi urmat să se vorbească despre strategia de campanie adoptată de formațiunea politică pentru europarlamentare şi referendum), Drăghici a susținut: ”Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite”.

O situație similară a fost întâlnită în 2007, conform Hotnews.ro, la primele alegeri europarlamentare. Președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a solicitat consultarea populației cu privire la votul uninominal, însă guvernul a decis ca secțiile să fie separate. Ca urmare a acestei măsuri, cvorumul de prezență nu a fost întâlnit. Doi ani mai târziu, în 2009, legea referendumului a fost modificată, înainte de desfășurarea concomitent a referendumului pentru parlamentul unicameral și a alegerilor parlamentare.

Astfel, pe coordonatorul de campanie al PSD, Mircea Drăghici, îl contrazice tocmai legea citată: 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Art. 15/1, care se referă la desfășurarea în același timp a alegerilor (fie ele prezidențiale, parlamentare, locale sau europarlamentare) cu un referendum. Alineatul 2 din articolul citat mai sus specifică explicit că ”ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare”. 

  • (1) În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

  • (2) În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *