CNA cataloghează demersul AUR anti-presă drept „o încercare de intimidare a jurnaliștilor”

Consiliul Național al Audiovizualului a venit, în decursul zilei de joi, cu o poziție publică cu privire la demersul AUR de a lansa o listă publică a presei ”toxice”. În acest sens, CNA a catalogat acțiunea partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu drept „o încercare de intimidare a jurnaliștilor și o subminare a angajamentelor statului român în privința libertății mass-media”.

„Membrii CNA consideră ca acest tip de atac politic la adresa presei este o încercare de intimidare a jurnaliștilor și o subminare a angajamentelor statului român în privința libertății mass-media, ca parte a parcursului european al României și un atac la adresa valorilor democrației”, se arată în comunicatul emis de Consiliu și publicat pe Facebook.

Mai mult, CNA solicită comisiilor parlamentare avizate să ia măsurile necesare pentru a preveni derapaje viitoare, invocând art. 8, alineatele 1 și 2 din Legea audiovizualului nr. 504 din 2002, care afirmă:

(1) Autoritățile publice abilitate asigură, la cerere:
a) protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor;
b) protecția sediilor și a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor amenințări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfășurare a activității lor.
(2) Protecția jurnaliștilor și a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor, în condițiile alin. (1), nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori a activității acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *