Avertismentul unui expert internațional: Rusia s-ar putea amesteca în alegerile din Brazilia și India

Rusia ar putea viza instituţii mass-media din Brazilia și India pentru a se amesteca în alegerile viitoare din cele două state, a afirmat în fața congresmenilor americani Philip N. Howard, un expert în social-media din cadrul Universității Oxford. Expertul a atras atenția că situația ar putea fi mai periculoasă în acele țări în care mass-media nu este la fel de profesionistă ca în Statele Unite.

Declarațiile lui Howard vin în contextul în care lideri din comunitatea de intelligence din Statele Unite au afirmat joi că adversari externi vor încerca să influenţeze alegerile parțiale din 2018 şi 2020 din America, atrăgând atenţia în special în privinţa Moscovei. „Continuăm să observăm o campanie generalizată de mesaje transmise de Rusia pentru a slăbi și a diviza Statele Unite” a spus Dan Coats, directorul National Intelligence (DNI), potrivit pcmag.com.

Philip N. Howard, oii.ox.ac.uk

Avertismentele expertului de la Oxford privind interferenţa Rusiei în alegerile din Brazilia şi India prin intermediul presei au fost făcute în urma unei întrebări a senatoarei Susan Collins. Iniţial, Howard a oferit câteva exemple legate de ingerința Moscovei în mass-media din Ungaria. „Statele Unite au cea mai profesionistă mass-media din lume. Ziariştii au învățat cu siguranță să-și evalueze sursele și să nu mai raporteze mesajele tweet, aşa cum sunt ele postate”, a spus Howard, citat de presa din India. Brazilia va organiza alegeri generale începând cu luna octombrie a acestui an, în timp ce în India vor fi alegeri generale în aprilie sau mai 2019.

Într-o evaluare publicată în ianuarie 2017, agențiile de intelligence americane au concluzionat că Rusia s-a amestecat în scrutinul pentru Casa Albă din 2016 în favoarea candidatul republican, Donald Trump, și în defavoarea candidatului democrat, Hillary Clinton. Moscova a negat amestecul în alegerile americane, dar o anchetă condusă de procurorul Robert Mueller investighează în prezent posibilele ingerinţe ale Kremlinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *