Hackerii, inspirați de Dragnea. Virusul cu numele liderului PSD face furori pe internet

Liviu Dragnea este un personaj prezent în societatea românească: e imposibil ca vreun român să nu fi auzit, măcar odată, numele actualului lider PSD, cu atât mai mult cu cât o mare parte din societate este împotriva sa.

Șeful Camerei Deputaților a ajuns în atenția publicului după ce a preluat șefia Partidului Social Democrat, însă și-a atins maximul de notorietate odată cu alegerile parlamentare din 2016. Nici schimbarea a trei premieri sau acuzațiile de corupție nu îl clasează pe teleormănean în topul ”celor mai agreați politicieni”.

Însă este prima oară când apare în spațiul virtual un virus al cărui ”personaj principal” să fie un politician din România. S-a mai întâmplat în trecut ca cei aflați la putere să apară ca și caractere dintr-un joc, cum ar fi Iliescu în ”Regimul infinit”, unde trebuie să-l ajuți pe liderul FSN să scape de moarte și poți chema chiar și minerii să te ajute (puteți juca jocul AICI). Nici Liviu Dragnea nu stă mai rău: după el s-au făcut două jocuri, Flappy Dragnea – inspirat din Flappy Bird -, care însă nu mai este valabil, și o versiune adaptată a Pacman, în care jucătorul trebuie să-l miște pe Liviu Dragnea prin labirint ca să „mănânce” cât mai multe semne de dolari și în același timp să nu fie prins de monștri, adică Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis, Uniunea Europeană și o pancartă pe care scrie „Hoții”, simbolizându-i pe manifestanții din Piața Victoriei. De notat aici ar mai fi și PSD Invaders.

Virusul cu extensia .dragnea ar fi unul de tip ransomware, care ar cripta fișierele de pe calculator și ar cere ulterior bani. Cu toate astea, MalwareHunterTeam au anunțat, în postul lor de pe Twitter din date de 31 iulie, că malwareul este doar o ”amenințare”, fișierele nefiind atinse.

Textul afișat de către virus, prezentat mai sus de către MalwareHunterTeam, este: „Permite-mi să-ți explic ce se întâmplă: fișierele tale personale vor fi distruse. Documente, poze, video-uri etc…Și stai liniștit, nu ai cum să oprești asta. De ce? Pentru că așa vrea mustața mea. Nu am BTC (bitcoin, n.r.) wallet și nici nu-mi fac că nu știu cum. Așa că odihnească-se-n pace! Acum, să așteptăm împreună”. Cel care încearcă să introducă o cheie greșită de decriptare vor primi o eroare numită „nu mor caii când vor câinii”.

Cum spuneam mai sus, un virus cu numele unui politician nu a mai existat în România, însă s-a întâmplat acum ceva timp în America. Donald Trump a fost ”personajul” mai multor malware-uri: datele din telefoanele celor virusați erau distruse dacă dădeau click pe un link primit prin SMS sau pe Whatsapp, însoțit de un text despre un accident vascular cerebral pe care l-ar fi suferit de liderul SUA, sau poza distribuită pe rețelele de socializare cu președintele de la Casa Albă fiind arestat. 

Cu toate astea, amintim că în 2012, hackerii s-au folosit de una dintre adresele de mail atribuite postului Antena 3 pentru a anunța ”demisia” lui Traian Băsescu. Utilizatorii erau invitați să dea click pe un fișier executabil care conținea un virus informatic.