Raport privind presa din România: 2018 a servit drept teren de testare pentru politicile editoriale politizate

Cu doi ani electorali de foc în față, anul iInstituțiile de media aflate pe ștatul de plată al vreunui partid au promovat obsesiv aceleași subiecte și obsesii dezvoltate în ultimii doi ani, în încercarea de a fideliza publicul, se arată în raportul FreeEx.

ActiveWatch, organizația din România pentru drepturile jurnaliștilor, afirmă în cel mai recent studiu privind libertatea presei din țara noastră că s-a încercat o discreditare a opoziției actualei coaliții guvernamentale (partide sau ONG-uri) prin intermediul presei apropiate de Putere. Nici publicațiile de cealaltă parte nu au încercat să păstreze un echilibru, devenind portavoci ale formațiunilor politice din Opoziție.

Nici protestul din 10 august 2018 nu a rămas pe dinafara: raportul arată că in timpul manifestației au fost înregistrare cele mai grave acțiuni împotriva jurnaliștilor din partea autorităților. Amintim faptul că victimă a violentei forțelor de ordine a fost și un jurnalist german care documenta protestul de pe 20 iunie. Acesta a fost ridicat de Jandarmerie și reținut. Totuși, amenda a fost anulată în prima instanța.

Tot în instanță au avut de pierdut și instituții care folosesc fonduri publice, precum CCR, Ministerul Apărării Naționale și chiar PSD, după ce au refuzat să furnizeze informării de interes public. Acest fapt scoate la iveală o problemă cu care presa din România se confruntă: că institutiile publice tratează legea 544/2001 ca fiind opțională.

Mai mult decât atât, accesul jurnaliștilor la informații este blocat de către autorități sub pretextul Regulamentului General pentru Protecția Datelor (GDPR), sau prin procese birocratice lungi.

Citiți raportul complet AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *