Tinerii ucraineni împărtășesc sfaturi de supraviețuire pe social media, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Pentru tinerii ucraineni, social media a devenit un ghid de supraviețuire. Din ce în ce mai mulți utilizatori din Ucraina fac apel la rețelele sociale pentru a împărtăși sau afla sfaturi utile de supraviețuire, pe fondul tensiunilor din ce în ce mai accentuate cu Rusia.

În ultima lună, Google Trends a înregistrat o creștere semnificativă în căutări despre „Războiul Rusia Ucraina”, dar și pentru ”bug-out bag” o poreclă pentru rucsacul de urgență despre care tinerii ucraineni au început să vorbească pe social media, conform Sky News.

Una dintre aceste postări, publicată de Anastasia Bezpalko pe TikTok, a fost văzut de peste 180 de mii de ori și a strâns aproximativ 400 de comentarii. Geanta perfectă de supraviețuire în caz de urgență ar trebui să conțină, conform Anastasiei, documente personale importante, un cuțit, dar și kitul de prim-ajutor. Ideal, rucsacul ar trebui să fie cât mai mic.

Informații despre ”bug-out bag” au început să circule și pe Twitter. Un astfel de tweet înfățișează o ilustrație simplă despre ce ar trebui să conțină un bagaj de urgență, în timp ce o postare dintr-un grup proeminent de pe Facebook pentru profesori oferă un ghid detaliat despre ce ar trebui pus în ghiozdanele copiilor în cazul unei situații-limită.

Alte sfaturi care circulă pe social media se referă la crearea unor copii digitale a pașapoartelor, raționalizarea apei pentru igienă, dezvoltarea unui plan cu familia în caz de nevoie, dar și păstrarea unor bani cash.

Eforturile internauților vin în completarea mesajelor oficiale, care la rândul lor pregătesc populația pentru cel mai negru scenariu. La televiziuni, a fost difuzat un segment care oferă sfaturi utile în cazul unei agresiuni din partea Rusiei: „Trebuie să fii pregătit să rezolvi problemele cu internetul. Experții recomandă să ai o hartă tipărită cu tine (…) în loc să te bazezi pe un navigator GPS. Hărțile și documentele ar trebui ambalate într-o pungă de plastic pentru a nu se uda accidental”, spune reporterul. Pe de altă parte, guvernul ucrainean a emis o hartă unde sunt trecute toate adăposturile antiaerian