Un nou cui în coșciugul Facebook: acum, scandalul Huawei

Scandalul Cambridge Analytica nu a provocat daune atât de mari Facebook pe cât sperau detractorii celei mai mari rețele de socializare. Așa cum era de așteptat, punctul culminant al dezvăluirilor a fost depășit destul de repede, iar când marea majoritate a utilizatorilor a înțeles că oricum nu ar fi avut nimeni ce face cu datele lor chiar dacă ar fi fost furate, toată lumea a reintrat în business as usual.

Așa cum anunțam zilele trecute însă, Facebook se află în centrul unui nou scandal, început, e drept, cu ani în urmă, dar ale cărui efecte se văd acum. Astfel, printre producătorii de telefonie mobilă cu care rețeau de socializare a încheiat înțelegeri pentru ca acestea să integreze Facebook pe terminalele sale, se află și Huawei.

Iar dacă până aici am putea spune că Huawei este un nume ca oricare altul, lucrurile nu stau chiar așa. Și există un motiv destul de puternic pentru care lucrurile stau în felul acesta și anume că însuși Congresul american a blocat orice tentativă a Pentagonului de a cumpăra tehnologie produsă de Huawei, urmare a legăturilor foarte strânse pe care le are această companie cu guvernul chinez.

Raționamentul decidenților americani a fost, prin urmare, destul de simplu: dacă legăturile Huawei cu vârful conducerii chineze sunt atât de strânse, este firesc, atunci, ca datele utilizatorilor să poată ajunge în mâinile acestora. Referitor la acest nou scandal, Jia Mo, un analist din cadrul companiei de consultață tech Canalys, a declarat următoarele: „Acest caz vine într-un context foarte sensibil, în care China și Statele Unite Americii par să se angajeze într-un război comercial, iar companii precum Huawei și ZTE sunt privite cu scepticism în America datorită preocupărilor naționale de securitate. Întrebarea este însă dacă informațiile utilizatorilor se aflau stocate numai în hardware, sau au fost uploadate pe servere. Huawei nu poate accesa foarte ușor aceste date dacă se află numai în respectivele telefoane mobile”.

Lideri ai Senatului și ai Camerei reprezentanților l-au acuzat deja, de altfel, pe Mark Zuckerberg că nu a spus nimic despre acest lucru în timpul audierilor din luna aprilie pe scandalul Cambridge Analytica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *