Florin Salam, scriitorul. Cum a fabricat wowbiz.ro un fake news cât China

Nici nu s-a încheiat bine Salonul de carte Bookfest ediția 2018, cu bestseller-urile aferente, că încă o apariție editorială a apărut să facă furori. Și nu orice apariție: ci chiar o autobiografie semnată Florin Salam!

Sau cel puțin asta au titrat, cu litere de-o șchioapă, două platforme românești binecunoscute de altfel pentru „veridicitatea” informațiilor: fluierul.ro și romaniatv.net. La o privire mai atentă, însă, reieșea imediat fake-ul, precum și demonul sexy al clickbait-ului care îi dădea ghes redactorului. Sau poate redactorului-șef.

După informația inițială, așadar, care spunea, textual, „Florin Salam și-a lansat roman autobiografic. Cum a fost răpit manelistul de un temut interlop de la un botez”, articolul vorbea de fapt despre cum el fusese răpit de la un botez de către un interlop, lucru pe care l-ar fi povestit, chipurile, în romanul său autobiografic.

Lucrurile sunt însă și mai complicate decât atât, pentru că la acest fake news magistral au contribuit de fapt mai multe surse, fiind de fapt un fel de triumvirat al falsității în online. Așa se face că, parcă pentru a se spăla pe mâini în stilul lui Pilat din Pont, ambele publicații au citat wowbiz.ro ca fiind originea acestei informații. Dar asta, atenție, fără ca vreuna dintre platforme să facă minimul efort (sau fără să vrea să-l facă) de a citi titlul de pe acest site! Și care, bineînțeles, avea cu totul și cu totul alt sens decât cel sugerat de cele două publicații, după cum bine se poate observa: „Florin Salam, luat ostatic de un celebru interlop! L-a răpit de la un botez și l-a dus să cânte într-un apartament de bloc”.

Dar dacă asta ar putea părea că absolvă wowbiz.ro de orice vină, realitatea este cu totul alta. Și anume, nu doar că respectiva platformă a fabricat această informație, oferind și un titlu pentru romanul lui Florin Salam – „Floriiin Salaaam! Regele neincoronat al muzicii fara prejudecati si dramele biografiei lui incredibile” (preluarea este fără diacritice, de unde ne putem întreba dacă asta a fost intenția autorului), ci și, atenție! – capitolele cărții, pe care wowbiz le enumeră într-o postare separată. Doamnelor și domnilor, în ordinea numerelor de pe tricou:

1. Începuturile unei cariere: A fost odată Florin Fermecătoru’

2. Iubirea pentru Ştefania. Naşul Adi Minune. Sfârşitul tragic. Renunţarea la muzică. Depresia. Arestat pentru consum de droguri

3. Vămuit de clanurile interlope, Florin Salam se revoltă

4. Betty Salam, fiica artistului (care îl va face un foarte tânăr bunic)

5. Roxana Dobre, vedeta care i-a furat inima şi i-a dăruit două fetiţe. Secretele murdare ale biografiei unei fete frumoase

6. Champagne for the Gypsies cu Goran Bregovic

7. Concert emoţionant la Jilava…pe urmele lui Johny Cash

8. Scandalul cu Nicolae Guţă de la Craiova. Un fost „Rege al manelelelor” interzis în Bucureşti de Clanul Sportivilor?

Iar dacă până aici nu ați rămas muți de uimire, cireașa de pe tort abia acum urmează. Iar asta pentru că, vă vine să credeți sau nu, wowbiz chiar pretinde că lansarea acestei cărți ar fi avut loc în carne și oase la Bookfest 2018.

Lucru care, bineînțeles, nu s-a întâmplat, fapt confirmat pentru Mediastandard chiar de către reprezentanții Bookfest. Moment în care ne putem pune întrebarea legitimă: ce interes avea wowbiz să fabrice un asemenea fake news? Să-i fi murit lăudătorii lui Florin Salam, sau l-au scos la încălzire să-i facă competiție lui Mircea Cărtărescu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *