Pe urmele informațiilor: 4 platforme de folos în verificarea surselor
Încă de la mediatizarea puternică a fenomenului de fake news, selectarea informației a devenit o prioritate pentru jurnaliști – și nu numai. Una dintre platformele online românești care merită menționată este Verifică sursa. Deși nu are un design special, oferă o scurtă istorie a site-ului și/sau un review asupra conținutului, pe care apoi îl marchează cu galben (”Atenție sportită”) sau roșu (”A se evita neapărat”).
De exemplu, site-ul us24.ro are descrierea: ”Același tip de falsități periculoase, precum deja ne-am obișnuit. Rețeaua „Clickbait – dezinformare și manipulare pentru diverse motive” are o activitate de invidiat! Printre cele mai în vogă articole, prezent și pe multe pagini partenere (n.r.-goodies!), „SCANDALOS ! Iohannis a promulgat Legea propusă de Țiriac, ca toți Românii să contribuie cu 50 de euro pentru refugiați”. Relatari.ro este descris ca fiind un ”site ce permite publicarea de conținut mincinos, special conceput pentru dezinformare și click bait”.
Autorii verificasursa.ro menționează că publicațiile ce sunt listate pe site reprezintă numai exemple negative. Publicațiile mai cunoscute care pot fi găsite pe platformă sunt rare, însă stiripesurse.ro este un exemplu bun.
Un alt instrument care le poate fi de folos atât jurnaliștilor, cât și publicului larg, este Rubrika.ro. Platforma oferă mai multe beneficii, precum agregatorul de știri. Cu alte cuvinte, utilizatorul poate urmări un subiect (cum ar fi prezența Executivului Dăncilă la Alba Iulia) și cum a fost redat acesta de mai multe publicații. Totodată, analizatorul oferă și informații despre impactul pe care l-a avut un articol pe Facebook, dar și ce pagini dau share unui site/material în mod frecvent.
Mai este de menționat și extensia browserului de la Rubrika, care oferă informații despre știrile de pe rețeaua de socializare (precum vârsta domeniului și un marcaj de culoare corelat scorului de încredere) sau direct despre un site accesat.
O altă extensie relevantă este cea InVID, care vă pot ajuta să descoperiți backgroundul videoclipului prin analziarea miniaturilor, cadrelor, metadatelor și alte informații asemănătoare. InVID este munca colectivă a mai multor jurnaliști, însă din păcate funcționează doar pentru clipurile de pe Facebook și YouTube.
Asemănătoare cu exemplul de mai sus este și platforma YouTube DataViewer, realizată de Amnesty International. Scopul este de a afla istoricul unui videoclip de pe platformă.
Articole asemănătoare
Presa românească online, în pericol: Dan Tăpălagă este noua țintă a lui Liviu Dragnea
Un specialist în SECURITATE dezvăluie REȚETARUL subversiv al PROPAGANDEI RUSEȘTI! EXCLUSIV
Trei jurnaliști și două dintre rudele lor au fost răpiți în Mexic și eliberați după câteva zile
Hackerii cer bani în numele Poliției Române – mii de oameni afectați
Oficial ICANN: Hackerii ”atacă infrastructura însăși a InternetuluI”