
Sputnik nu va mai opera în Estonia. Organul de propagandă al Kremlinului acuză ”presiuni asupra jurnaliștilor”
Din prima zi a anului 2020, Sputnik a anunțat că nu va mai opera în Estonia. Motivul, spune organul de propagandă al Kremlinului, ar fi ”presiunile asupra jurnaliștilor”.
Agenția de presă rusă, controlată de către compania media de stat Rossia Segodnya, a afirmat public pe 1 ianuarie că 35 de oameni din staff și-au dat demisia, ca urmare a amenințărilor poliției din Estonia, informează Radio Europa Liberă.
Autoritățile estoniene au notificat Sputnik în trecut în privința posibilelor acuzații ce-i pot fi aduse, date fiind sacțiunile Uniunii Europene asupra Rusiei. În răspuns, publicația propagandistică a Kremlinului a afirmat că ”punerea sub acuzare a jurnaliștilor este o realitate în Europa de astăzi”, mai arată publicația citată.
Totuși, ironic sau nu, nu există niciun jurnalist din Europa pus sub acuzare pentru munca sa. Pe de altă parte, în Rusia sunt închiși șapte oameni de presă, conform Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ), iar mulți alții nu-și pot desfășura în voie meseria – din cauza presiunilor statului. În Turcia, numărul trece de 100.
Închiderea operațiunilor Sputnik ridică și o problemă deontologică: pot fi considerați jurnaliști cei care lucrează nu în folosul publicului, ci pentru a manipula publicului după interesele unui actor de pe scena internațională?
Articole asemănătoare
Facebook poate fi dată în judecată din cauza algoritmului publicitar părtinitor, în SUA
Jurnalismul britanic se confruntă cu o lipsă a diversității rasiale și a reprezentării femeilor
TikTok dă asigurări UE că va respecta normele privind spațiul digital european
Unitățile britanice care luptă împotriva dezinformării online se confruntă cu până la 10 articole fake news pe zi
Sky News Australia neagă că ar fi difuzat dezinformare despre COVID-19