Pandemia de coronavirus, folosită ca scuză pentru a limita libertatea presei
Pandemia de coronavirus este folosită de către regimurile iliberale din întreaga lume pentru a înăspri interdicțiile impuse presei. Însă îngrădirea libertății mass-mediei se manifestă și în state democratice, în timpul crizei epidemiologice.
Măsurile impuse diferă în funcție de gradul de autoriatanism al guvernării. În state precum Iran, jurnaliștii afirmă că sunt obligați să scrie despre coronavirus folosind doar rapoartele puse la dispoziție de stat, însă aceștia ar fi supuși și hărțuirilor din partea autorităților, conform Axios.com.
Voanews.com afirmă că reporterii care au contrazis sau au pus la îndoială rapoartele oficiale au fost reținuți și interogați de către forțele de ordine. Însă nu doar munca jurnalistică este vizată, ci și comentariile pe care oamenii de presă le fac pe social media, un jurnalist fiind obligat să retragă comentariile făcute pe o rețea de socializare.
Situația se arată și mai dramatică în vecinătatea României, în Ungaria, unde premierul Viktor Orban a primit puteri nelimitate de la Parlament. Printre legile adoptate pe repede-înainte de către Adunarea Generală a Ungariei prevede și pedepsirea acelora care publică ”informații false” cu până la cinci ani de închisoare, însă regimul lui Orban este cunoscut pentru presiunile pe care le-a exercitat asupra presei încă de când a venit la putere. Mai mult decât atât, există voci care susțin că premierul ungar se folosește de criza cauzată de COVID-19 pentru a abuza de putere.
Peste Prut, Republica Moldova a interzis publicarea editorialelor cu și despre COVID-19. Mai mult, documentul ridică la grad de unic adevăr informațiile venite de la autorităţile publice competente din țară și de peste hotare, privând astfel publicul de posibilitatea de a afla detalii despre situația reală de la surse ale publicațiilor.
”Pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern. Unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate sunt autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății)”, se arată în dispoziția semnată de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, conform Stirileprotv.ro.
Și jurnaliștii din Filipine riscă să facă închisoare dacă distribuie ”informații false”, însă, spre deosebire de Ungaria, pedeapsa e ceva mai blândă: până la 2 ani de închisoare și o amendă de 20.000 de dolari.
Democrația este pusă în pericol și în Africa de Sud, considerată una dintre cele mai libere state de pe continentul african, unde guvernul a publicat o lege care prevede incriminarea declarațiilor destinate să înșele orice persoană despre COVID-19 sau despre răspunsul guvernului la pandemie, conform CPJ.
Digi24.ro, citând Reporters without Borders, relatează că Turkmenistan, care nu a raportat niciun caz de infectare cu COVID-19, a interzis publicarea materialor care conțin cuvântul ”coronavirus”.
Articole asemănătoare
ONU denunță limbaj „homofob și rasist” în știrile despre răspândirea variolei maimuței
Un fost jurnalist din Afghanistan, ucis într-un atentat
Meta își reorganizează departamentul de PR pentru a face față expunerii negative din presă
Logodnica lui Khashoggi, mesaj pentru fanii Newcastle: ”Vă implor să vă apărați clubul iubit de prințul moștenitor”
Redactorul-șef al Meduza îndeamnă UE să interzică programele de spionaj