Soluții inedite de dezinfectare: tuneluri, nebulizatoare, raze ultraviolete. Ce mai există dincolo de spray sau lichid dezinfectant

În lupta cu noul coronavirus, măștile și soluțiile de dezinfectare ale mâinilor ajută foarte mult. Dar, pentru spații mari și locuri de acces, acestea nu sunt de ajuns. Există pe piață mai multe metode prin care te asiguri că totul este aseptic în jur.

În lupta cu noul coronavirus, măștile și soluțiile de dezinfectare a mâinilor ajută foarte mult. Dar, pentru spații mari și locuri de acces, acestea nu sunt de ajuns. Există pe piață mai multe metode prin care te asiguri că totul este aseptic în jur.

Portaluri (tuneluri) dezinfectante

Asemeni portalurilor instalate în aeroporturi, care detectează metalele purtate de pasageri, tunelurile pentru dezinfectare eliberează jeturi de soluții dezinfectante peste tot corpul celor care trec prin el.

Primul tunel de acest tip a fost folosit în China, încă de la începutul pandemiei. Aceste portaluri sunt fabricate din oțel și PVC și au înălțime și distanță variabile. Soluția dezinfectantă este împrăștiată prin duze așezate pe toată suprafața, în așa fel încât să acopere tot corpul omului. Jeturile sunt declanșate de senzori cu raze infraroșii.

Unele dintre portaluri pot măsura și temperatura corpului și emit o alarmă în cazul în care este detectată o persoană cu temperatură mai mare decât cea normală. Versiunile mai complexe au cameră video care poate observa dacă trecătorul are o mască pe față.

Prețurile acestor mașinării pot varia între 130 și 33.000 de dolari. Cele mai scumpe sunt cele care au benzi transportoare, semafoare și tot felul de alți senzori. La noi, un model foarte scump costă 15.000 de lei și are senzor de prezență orientabil, robinet pentru reglajul debitului, lumină interioară și corp din inox.

Nebulizatoarele, aparate de stropit

Cu un nume ciudat și o metodă de folosire ce nu poate rămâne neobservată, nebulizatoarele sunt aparate ce împrăștie substanța dezinfectantă, cu un efect invers decât al aspiratorului. Poate ați văzut și în România astfel de aparate, de dimensiuni mari, montate pe camioane, care împrăștiau dezinfectantul pe străzi.

De la forma unui pistol cu rezervor, până la cele industriale, nebulizatoarele au efecte pe suprafețe mai mici sau mai mari. La fel ca aparatele de stropit viile și livezile, majoritatea pot fi purtate în spate de către operatori. De fapt, substanța împrăștiată este cea care contează, aceasta poate fi pusă în recipientul unui aparat de stropit pe care-l aveți deja.

Și aici prețurile pot varia, de la câteva zeci de dolari la câteva sute sau mii, în funcție de mărime și dotări. La noi, un model complex costă 17.000 de lei și dezinfectează toate suprafețele și aerul dintr-o incintă de 100 de metri cubi în mai puțin de zece minute.

Razele ultraviolete, eficiență foarte mare

În primul rând, un avertisment: razele ultraviolete (UV) proiectate direct pe pielea omului pot produce leziuni ireversibile! Dacă folosiți un aparat cu ultraviolete pentru a dezinfecta telefonul mobil și alte obiecte mici, trebue să-l porniți doar după ce ați retras mâinile de pe sau din el. Aparatele mari, care dezinfectează încăperi întregi, vor fi acționate doar după ce v-ați asigurat că nu mai este nimeni în acel perimetru.

Radiațiile de UV pe unde ultrascurte au un efect bactericid puternic. Ele sunt absorbite de ADN-ul microorganismelor și le distrug structura. Astfel, celulele vii sunt dezactivate. Cum virușii au cea mai simplă structură celulară, ei sunt primii care sunt dezactivați. Mai mult, ei nu pot dezvolta rezistență la UV. Eficiența acestor aparate este de 99,9999%.

Foto: Northwell

Și aceste lămpi și aparate cu UV sunt disponibile în diverse mărimi și la prețuri variate. La noi, una dintre cele mai scumpe costă 4.000 de lei și are telecomandă, suport mobil și o rază a eficienței de șase metri.

Foto: Amazon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *