Meta a blocat accesul către un editorial critic la adresa Facebook, publicat de trei site-uri de știri

Facebook a blocat, temporar, accesul utilizatorilor către trei site-uri de știri din SUA, care au distribuit un editorial ce critica platforma. Reprezentanții Meta au susținut că acest lucru s-a întâmplat din cauza unor erori, însă au refuzat să detalieze ce anume presupune respectiva eroare.

Kansas Reflector a publicat un editorial în care autorul – care încerca să își promoveze documentarul despre schimbările climatice – vorbea despre cum presa locală este o sursă mult mai bună de informații decât Facebook, unde postările sale despre documentar au fost limitate de algoritm.

După ce ziarul american a publicat articolul pe Facebook, platforma a blocat accesul către editorial, citând erori de securitate. La scurt timp după asta, Facebook a blocat, din nou, editorialul, care era postat de două ziare diferite, The Handbasket și News From The States.

Din cauza unei erori de securitate, linkurile către Kansas Reflector au fost blocate pentru o perioadă de timp. Aceeași problemă de securitate a determinat, din greșeală, blocarea link-urilor către News From The States și The Handbasket. Blocajele aplicate în mod eronat au fost acum ridicate de pe toate cele trei domenii, dar este nevoie de timp pentru ca sistemul nostru să repopuleze complet toate link-urile. Acest lucru este, fără îndoială, frustrant și ne cerem scuze tuturor celor care au fost afectați. Vom continua să monitorizăm situația”, a declarat Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta, într-o postare pe Threads.

Întrebat de jurnaliștii acestor site-uri ce anume a provocat eroarea, Stone a refuzat să detalieze și a spus că Meta nu are alte amănunte de oferit.

Interesant e faptul că The Verge a descoperit că, deși Meta a susținut că problema era legată de domeniul online al Kansas Reflector, linkurile către alte articole ale organizației de știri nu erau afectate – doar editorialul ce critica Facebook.

Cât e coincidență și cât e eroare în acest caz e greu de spus, însă faptul că Meta preferă să fie foarte secretoasă cu privire la presupusa eroare nu ajută situația. Compania lui Mark Zuckerberg are un istoric cu privire la cenzura presei. Anul trecut, Meta a decis să blocheze știrile de pe Facebook și Instagram pentru utilizatorii din Canada, după ce parlamentul țării a aprobat o lege ce obligă marile companii tech să negocieze acorduri comerciale cu publicațiile de presă și să le compenseze pentru conținutul furnizat de acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *