Suedia a expulzat o jurnalistă chineză, pentru că ar fi „o amenințare la adresa securității naționale”

O jurnalistă chineză anonimă a fost arestată în octombrie de serviciile de securitate suedeze pe motiv de amenințare la adresa securității naționale, iar săptămâna trecută, guvernul a decis expulzarea acesteia.

Femeia, care era căsătorită cu un cetățean suedez și are copii cu acesta, se afla în țara scandinavă de 20 de ani, având permis de ședere, conform AP.

Cu toate acestea, serviciul de securitate suedez spune că jurnalista a avut contacte cu ambasada Chinei și cu persoane din Suedia care au legături cu guvernul chinez. Televiziunea publică SVT, citată de Reuters, a dezvăluit, de asemenea, că a primit plăți pentru articolele publicate pe site-ul său de la ambasada Chinei din Stockholm.

În apărarea sa, femeia spune că nu crede că reprezintă o amenințare la adresa securității țării: „Îmi este greu să intru în detalii exacte, având în vedere că multe lucruri sunt învăluite în secret, fiind vorba de o chestiune de securitate națională”, a declarat avocatul ei pentru presa suedeză.

Cazul jurnalistei anonime este doar cel mai recent dintr-un lung șir de evenimente care arată tensiunile dintre Suedia și China.

În urmă cu aproape patru ani, în 2020, Gui Minhai, cetățean suedez de origine chineză, a fost condamnat de un tribunal chinez la 10 ani de închisoare pentru că a vândut cărți critice la adresa Partidului Comunist aflat la putere. El a fost acuzat de „furnizarea ilegală de informații în străinătate”. Cererea Suediei de eliberare a acestuia pentru a fost respinsă de China.

În 2018, Dorjee Gyantsan, un tibetan care lucra pentru un post de radio pro-tibetan, a fost condamnat la 22 de luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de colectarea de informații despre tibetanii care au fugit în Suedia – considerată o „activitate ilegală gravă de informații”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *