Blocarea știrilor în Canada: editorii acuză Meta de abuz al poziției dominante

Editorii de știri din Canada au decis să acționeze Meta în instanță cu privire la blocarea știrilor de pe Facebook și Instagram. Plângerea a fost înaintată către Consiliul concurenței din Canada și acuză gigantul tech de abuzarea poziției dominante pe care o ocupă.

Grupul format de companiile de presă cuprinde cele mai importante nume din industria media canadiană, printre care și posturile publice de presă, CBC și Radio Canada. Nemulțumirea acestora a fost transmisă autorităților după ce Meta a decis blocarea știrilor pentru utilizatorii canadieni de Facebook și Instagram. Restricționarea efectivă a început de săptămâna trecută, chiar dacă legea privind știrile online – mărul discordiei în toată această poveste – nu va intra în vigoare pâna la finalul acestui an, conform Reuters.

Pachetul legislativ a fost aprobat de parlamentul din Canada în luna iunie, după o lungă perioadă de dezbateri și presiuni din partea Meta și Google de a schimba forma legii. Ambele companii au amenințat constant că vor bloca accesul la știri pe platformele lor, lucru ce l-a făcut pe Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, să acuze cei doi giganți tech de „tactici de intimidare”. În final, legea nu a fost modificată pentru a ceda teren în fața cerințelor Meta și Google.

Prin decizia sa de a bloca conținutul de știri de pe platformele sale digitale, Meta încearcă să afecteze capacitatea organizațiilor de știri canadiene de a concura în mod eficient pe piața de știri și de publicitate online. Comportamentul anticoncurențial al Meta, care a atras atenția autorităților de reglementare din întreaga lume, va consolida poziția sa deja dominantă în domeniul publicității și al distribuției în rețelele sociale și va dăuna jurnalismului canadian”, a declarat grupul editorilor de știri, citat de Reuters.

Această metodă de restricționare a informațiilor pentru public nu e străină de compania lui Mark Zuckerberg. În 2021, Meta a blocat știrile din Australia, tot din cauza unei legi similare cu cea din Canada, însă cenzura nu s-a oprit doar acolo. Conturile mai multor instituții guvernamentale, ONG-uri și chiar spitale au fost, de asemenea, afectate. Totul a fost orchestrat prin implementarea unui algoritm special, care putea bloca postările publicațiilor de știri. Parametrii folosiți au fost, însă, creați cu exces de zel pentru a cuprinde și alte conturi.

De când a început acest scandal cu guvernul canadian, Meta a ținut să exprime public că știrile nu reprezintă un interes pentru companie deoarece utilizatorii nu folosesc Facebook sau Instagram pentru acest tip de conținut. Explicația a atras un val de critici, mai ales din partea oficialilor din Canada. La urma urmei, există vreo explicație pentru cenzura informațională aplicată utilizatorilor canadieni? Există o justificare pentru ce a făcut în Australia? Meta știe răspunsul, însă profitul vorbește mai tare decât rațiunea.

2 Comentarii

  1. Prin „Online News Act”, Facebook era obligata sa plateasca agentiilor de presa o taxa pentru fiecare articol distribuit pe Facebook. E dreptul Facebook sa aleaga daca sa plateasca aceasta taxa sau sa elimine complet continutul publicat de agentiile de presa din Canada.

    Nu poti obliga pe cineva sa plateasca pentru un continut pe care nu l-ai solicitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *