Un jurnalist turc riscă a cincea încarcerare. Ordinul a venit printr-un SMS

Într-o țară care a devenit celebră pentru numărul mare de jurnaliști încarcerați, cazul lui Baris Pehlivan, un reporter de investigație din Turcia, continuă să atragă atenția la nivel internațional. Pehlivan, care a publicat recent o carte în care susținea existența unor legături între fostul ministru de interne al Turciei și crima organizată, este pe punctul de a fi încarcerat pentru a cincea oară în doar trei ani.

Acest ciclu continuu de arest, eliberare condiționată și încarcerare ulterioară a luat o nouă turnură, Pehlivan primind un ordin de detenție prin SMS. Această metodă neconvențională de notificare a stârnit o condamnare pe scară largă, determinând 19 organizații internaționale pentru drepturile omului și libertatea presei să se unească împotriva a ceea ce consideră a fi o „hărțuire judiciară sistematică” a lui Pehlivan, care își exercită dreptul său jurnalistic fundamental la libertatea de exprimare, conform France24.

Coaliția de organizații a subliniat: „Pehlivan a fost deja supus la închisoare în patru ocazii diferite din cauza activităților sale jurnalistice, două dintre aceste cazuri fiind legate de aceeași acuzație. Acest ordin înseamnă a cincea oară când se află în spatele gratiilor.”

Un ciclu continuu de arestări

Într-o comunicare a Ministerului turc al Justiției din 2 august, Pehlivan a fost instruit să se prezinte la Centrul de detenție Marmara, cunoscut anterior sub numele de închisoarea Silivri, până la data de 15 august. Acest centru nu este străin de detenția criticilor guvernului turc, context care ridică îngrijorări cu privire la siguranța lui Pehlivan și la motivele care stau la baza încarcerării sale.

Printre bătăliile juridice anterioare ale lui Pehlivan se numără un caz din 2021, în care acesta, împreună cu alți șase jurnaliști, a primit o sentință de trei ani și nouă luni pentru că a acoperit funeraliile unui membru al serviciilor secrete turcești care opera în Libia. În ciuda faptului că moartea individului nu a fost contestată de autoritățile turce, jurnaliștii au fost acuzați de divulgarea de „secrete de stat”, o acuzație care a ridicat sprâncene în cadrul comunității internaționale.

Baris Pehlivan, care ocupă funcția de redactor-șef al site-ului OdaTV și colaborează la cotidianul secular Cumhuriyet, a cunoscut un scurt gust al libertății la 15 mai, când a fost eliberat condiționat. Cu toate acestea, el a fost readus rapid în închisoare, deoarece au fost inițiate noi cazuri împotriva sa, ceea ce a evidențiat și mai mult precaritatea situației sale.

În timp ce jurnalistul se confruntă cu perspectiva celei de-a cincea încarcerări, el și-a împărtășit perspectiva pe rețelele de socializare: „Nu am ucis și nici nu am violat pe nimeni. Nu am vândut niciodată droguri nimănui”. Aceste declarații subliniază decalajul dintre acuzațiile cu care se confruntă și percepția sa de sine.

Situația îngrijorătoare a jurnaliștilor turci

Într-o scrisoare deschisă adresată guvernului turc, apărătorii libertății presei, printre care PEN International și Reporteri fără frontiere (RSF), au cerut Ankarei să reconsidere decizia de a-l reîncarcera pe Pehlivan și să pună capăt hărțuirii judiciare sistematice împotriva sa și a altor jurnaliști.

Scrisoarea a subliniat, de asemenea, rolul esențial jucat de activitatea de investigație a lui Pehlivan. Cartea „SS”, scrisă în colaborare cu acesta, l-a acuzat pe fostul ministru de interne Suleyman Soylu de legături cu crima organizată. În mod curios, eliberarea condiționată a lui Pehlivan a fost revocată chiar înainte de a i se aduce acuzații oficiale pentru că l-ar fi insultat pe Soylu, o figură proeminentă în cadrul Partidului AK al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Suleyman Soylu însuși a negat orice afiliere cu mafia turcă, în ciuda faptului că a fost numit de liderul mafiot în exil Sedat Peker într-o serie de videoclipuri senzaționale de pe YouTube care descriau presupusele legături dintre politicieni și lumea interlopă criminală.

Erol Onderoglu, un reprezentant al RSF, a subliniat provocările grave cu care se confruntă presa din Turcia, o țară care s-a clasat pe locul 149 din 165 de națiuni în cel mai recent index al libertății presei. Onderoglu a declarat: „Nu ar trebui să mai petreacă încă o zi în închisoare”.

În ciuda eliberării a 15 jurnaliști în luna precedentă, organizațiile pentru libertatea presei continuă să își exprime îngrijorarea cu privire la starea jurnalismului în Turcia, deoarece 20 de jurnaliști rămân încarcerați, exemplificând lupta continuă pentru libertatea de exprimare în cadrul națiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *