Lukașenko continuă represiunea împotriva opoziției. Un jurnalist de renume a fost arestat

Autoritățile din Belarus continuă represiunea împotriva personalităților din opoziție, jurnaliștilor și activiștilor, pentru a-l menține la putere pe Aleksander Lukașenko. În ultima lor mișcare, un jurnalist de renume, care a lucrat anterior pentru Europa Liberă, a fost arestat.

Ihar Karnei, în vârstă de 55 de ani, a fost arestat luni în capitala belarusă, Minsk. Apartamentul său a fost percheziționat, iar poliția a confiscat telefoane și computere, potrivit fiicei lucrătorului media, citată de The Guardian.

Motivul oficial al arestării nu este clar, dar ar putea fi legat de eticheta primită anterior de Radio Europa Liberă. La fel ca în Rusia, instituțiile media din Belarus pot primi eticheta de „extremist”. Dacă o persoană este găsită vinovată de colaborarea cu aceasta sau de răspândirea conținutului ei, ar putea petrece până la șapte ani în închisoare.

Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, Karnei se află acum într-un centru de detenție preventivă, cunoscut pentru condițiile sale dure și pentru torturarea deținuților săi. Nimeni nu a avut acces la jurnalist, nici măcar avocații.

Nu este pentru prima dată când Karnei se află în spatele gratiilor. În timp ce relata de la protestele din august 2020, care au declanșat o represiune pe scară largă pentru oricine se opunea regimului, proeminentul jurnalist a fost reținut de mai multe ori.

În august 2020, Aleksander Lukașenko și-a câștigat cel de-al șaselea mandat. Cu toate acestea, Belarusul a fost rapid măturat de proteste, deoarece în jurul lui Lukașenko au început să planeze acuzații de fraudă electorală. Acest lucru a declanșat o represiune pe scară largă din partea autorităților împotriva tuturor celor care au criticat regimul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *