Un alt opozant al lui Lukașenko a fost reținut. Acuzațiile nu sunt cunoscute

Regimul lui Lukașenko a mai reținut un opozant. Este vorba despre Tatiana Kouzina, un proeminent cercetător și analist politic din Belarus, însă nu se știe motivul exact pentru care aceasta se află în custodia autorităților.

Kouzina a fost reținută pe 28 iunie pe aeroportul din Minsk, iar pe 8 iulie, o instanță a decis ca aceasta să stea pentru două luni în arest preventiv. Familia disidentei, care susține că n-a știut nimic despre ea până pe 29, a fost informată prin telefon că Kouzina se află la centrul de detenție Okrestina al orașului „ca suspect într-o anchetă penală”, conform Hrw.org.

Nici avocatul analistei nu a fost informat în primă fază despre acuzațiile ce i se aduc clientei sale, iar ulterior a fost obligat să semneze un acord de nedivulgare, neputând astfel să dezvăluie natura anchetei.

Organizația internațională Human Rights Watch susține că este o practică întâlnită des în Belarus, regimul de la Minsk încercând astfel să suprime valul de opoziție. Alte practici care contravin dreptului la apărare se referă la împiedicarea avocaților de a se întâlni cu clienții într-un confidențial și filmarea acestor întrevederi, pe care mass-media de stat le publica ulterior.

„Avocații care lucrează la cazuri motivate politic se confruntă cu hărțuirea și intimidarea din partea autorităților. De asemenea, aceștia sunt vizați cu acuzații penale și inspecții părtinitoare de către Comisia de calificare pentru probleme de advocacy. Cel puțin 17 avocați au fost destituiți din octombrie 2020, ca represalii pentru că s-au pronunțat împotriva abuzurilor drepturilor omului, s-au alăturat scrisorilor și petițiilor colective și au refuzat să semneze acorduri largi și vagi de divulgare”, aratp HRW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *