Secretarul general al ONU vrea o agenție internațională pentru gestionarea AI

António Guterres, actualul lider al ONU, este de acord cu înființarea unei agenții internaționale, care să se ocupe de reglementarea programelor AI din domenii critice precum medicina sau armata. Modelul de funcționare ar fi similar cu al altor instituții ONU.

Discuția despre viitorul AI, dar și despre o posibilă agenție de reglementare, a avut loc în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU. Conform Reuters, Guterres, în discursul său, a vorbit despre riscurile pe care inteligența artificială le prezintă când vine vorba securitatea și pacea globală. Șeful ONU a punctat că utilizarea în scopuri militare și nu numai, ar putea deveni o problemă serioasă.

Nu trebuie să căutați mai departe de social media. Instrumentele și platformele care au fost concepute pentru a îmbunătăți conexiunea umană sunt acum folosite pentru a submina alegerile, a răspândi teorii ale conspirației și a incita la ură și violență”, a declarat Gutteres, citat de Axios.

Exemplele folosite de Gutteres sunt la o altă scară, însă reflectă foarte bine modul în care inteligența artificială a ajuns să schimbe radical un produs, aparent, inofensiv.

Tocmai de asta oficialii ONU se gândesc la înființarea unei agenții dedicate special reglementării AI. Aceast ar funcționa similar cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică sau alte instituții ONU, care gestionează domenii cruciale pentru securitatea globală.

O astfel de idee a fost prezentată și de șeful OpenAI, Sam Altman, care cerea ca posibila agenție să poată fii capabilă „să inspecteze sistemele, să solicite audituri, să testeze conformitatea cu standardele de siguranță și să impună restricții privind gradele și nivelurile de securitate”.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *