Arabia Saudită, acuzată că folosește Snapchat pentru a-l promova pe prinț și a-i reduce la tăcere pe critici

Imaginea prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, este promovată prin intermediul aplicației americane de mesagerie Snapchat, care este deținută parțial de un investitor saudit. Criticii spun, de asemenea, că aceasta este folosită pentru a reduce la tăcere vocile critice care ar putea folosi aplicația pentru a critica acțiunile prințului.

Snapchat este utilizat pe scară largă în Arabia Saudită, aproximativ 90% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 13 și 34 de ani folosind-o – numărul estimat al utilizatorilor numai din regat este de 20 de milioane. Unii dintre cei mai urmăriți influenceri au fost, de asemenea, la discuții informale cu bin Salmam, care le-a cerut părerea cu privire la evenimentele actuale.

Așadar, nu este atât de greu de crezut că influencerii îl promovează pe bin Salman, ajutându-l să își șlefuiască imaginea de viitor lider (oficial) al țării. The Guardian scrie că astfel de utilizatori postează imagini și citate ale prințului pe scară largă și uniformă.

Cu toate acestea, și mai important, Arabia Saudită folosește platforma ca instrument de represiune internă și transnațională. Cei care nu postează conținut politic pot fi avertizați de serviciile de securitate să posteze mai multe despre bin Salman sau nu vor primi o licență aprobată de guvern, care este acum obligatorie pentru influencerii care doresc să facă bani de pe urma platformei. Dar, uneori, amenințările nu sunt singurele arme folosite de aceștia, fiind arestați și cei care îl critică pe prințul moștenitor.

Acesta este cazul unui influencer saudit de pe Snapchat, Mansour Al-Raqiba, care a fost arestat în mai 2022 în legătură cu postările de pe rețelele de socializare în care recunoștea că a fost șantajat de o persoană care susținea că l-a auzit criticând planul economic Vision 2030 al lui Bin Salman. El avea să petreacă 27 de ani în închisoare.

Totuși, Snapchat este folosit și pentru a hărțui disidenții care s-au stabilit în altă țară, cum ar fi Khalid Aljabri, un critic frecvent al lui Bin Salman.

„Popularitatea Snapchat îl face un instrument ideal pentru un regim represiv care exploatează Snapchat în difuzarea propagandei de stat, asasinarea caracterului detractorilor și supravegherea activiștilor și a persoanelor cu influență”, a declarat Aljabri.

Aceste preocupări sunt împărtășite și de SUA, care au remarcat în raportul 2022 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului că autoritățile din Arabia Saudită „supravegheau în mod regulat site-uri web, bloguri, camere de chat, site-uri de socializare, e-mailuri și mesaje text”. În plus, conturile automate de social media sunt, de asemenea, folosite pentru a hărțui persoane și pentru a domina tendințele din social media.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *