
Compania din spatele spyware-ului Predator, sancționată de SUA
În ceea ce este descris de organizațiile internaționale ca fiind o măsură fără precedent, Statele Unite ale Americii, prin Departamentul Trezoreriei, a sancționat consorțiul de spyware Intellexa pentru că și-a vândut produsele către guverne care le folosesc pentru a spiona politicieni, jurnaliști și activiști.
Restricțiile impuse interzic tuturor entităților și persoanelor din SUA să interacționeze în vreun fel cu Intellexa și colaboratorii săi. Printre companiile sancționate se numără Intellexa Limited, Cytrox AD, Cytrox Holdings și Thalestris Limited – unele dintre acestea având sediul în țări din UE, precum Grecia și Ungaria, conform Axios.
Pe lista de sancțiuni figurează, de asemenea, fondatorul Tal Jonathan Dillian și liderul de vârf Sara Aleksandra Fayssal Hamou.
Un oficial al administrației care are cunoștință despre acest subiect a declarat că este pentru prima dată când Departamentul Trezoreriei sancționează o organizație de spionaj.
„Aceste sancțiuni reprezintă un pas revoluționar în campania administrației pentru a contracara proliferarea și utilizarea abuzivă a programelor spionice comerciale”, a declarat oficialul de rang înalt al administrației.
Spyware-ul Predator, vândut de Intellexa, poate infecta dispozitivul unei persoane fără ca aceasta să dea click pe vreun link sau fișier. Programul îi permite autorului să supravegheze apelurile telefonice, locația și alte activități ale țintei.
Într-un nou raport publicat la 1 martie 2024, Insikt Group, echipa de informații despre amenințări a Recorded Future, a descoperit noi campanii care vizează telefoanele mobile din mai multe țări cu ajutorul spyware-ului Predator: Angola, Armenia, Armenia, Botswana, Egipt, Indonezia, Kazahstan, Mongolia, Oman, Filipine, Arabia Saudită și Trinidad și Tobago.
Articole asemănătoare
Opoziția rusă critică decizia rețelelor de socializare de a-l bloca pe Trump
Publicarea unui articol din închisoare îi va aduce o pedeapsă mai aspră unui jurnalist din Rusia
Robotul FEDOR a dispărut de pe Twitter, după ce s-a luat de doi cosmonauți ruși
Un director regional al televiziunii publice franceze, amenințat pentru că a retras un documentar cu Ioana d’Arc
Rușii cred că ar putea fi ținta unor atacuri psihice. Relația dintre credințele paranormale și populism