Rusia a pus sub acuzare un jurnalist pentru că a donat 16 euro organizației lui Navalnîi

Un jurnalist rus a fost acuzat de autorități că a finanțat organizația lui Aleksei Navalnîi, considerată a fi o grupare extremistă, pentru că a donat echivalentul în ruble a 16 euro.

Andrei Zayakin, reporter pentru Novaya Gazeta și fondator al publicației Dissernet, a fost reținut pe 28 august, iar casa sa a fost percheziționată. Reținerea sa are legătură cu o donație de o mie de ruble (16 euro) făcută către Fundația Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi (FBK), informează The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Europe.

O audiere a avut loc luni, în urma căreia jurnalistului i-a fost restricționat accesul la mijloace de comunicare, printre care și internetul, și libertatea de mișcare. Zayakin nu-și poate părăsi domiciliul între 8 seara și 8 dimineața, atât timp cât este investigat.

Însă fondatorul Dissernet riscă să petreacă până la opt ani în spatele gratiilor, dacă este găsit vinovat de „finanțarea activităților extremiste”. ABC News afirmă că este primul caz public în care Rusia acuză o entitate fizică sau juridică pentru finanțarea FBK, de când a fost declarată organizație extremistă.

Andrei Zayakin este cunoscut pentru investigațiile sale despre plagiat, subiect cu care se ocupă și Dissernet. În 2019, publicația a raportat că în tezele a 64 de rectori universitari din Rusia au fost găsite neregularități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *